En bij wie sluit Thierry Baudet zich dan in Europa aan?

Thierry Baudet behaalde drie zetels in het Europees Parlement. Mocht het van een Brexit komen, dan zouden het er vier kunnen worden. De missie van Forum voor Democratie is duidelijk: een afbraak van de Europese Unie van binnenuit. FvD is niet de enige partij met die doelstelling, er zijn er in Europa inmiddels een heleboel. Die lokale partijen vormen dan in het Europees Parlement doorgaans één fractie, één alliantie.

Eerder dit jaar was het de bedoeling dat Baudet zich zou aansluiten bij ECR, daarin werken partijen uit 18 lidstaten samen. Zoals de Britse Conservatieve Partij, de Poolse regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) en de ChristenUnie en SGP.

Toen dat voornemen van Forum voor Democratie destijds bekend werd waren er nog geen Statenverkiezingen en nog geen Europese verkiezingen achter de rug.

Door het geruzie in de partij en de steeds grotere duidelijkheid die er over Baudet’s ideeën en standpunten kwam, is het maar de vraag of aansluiting bij de ECR nog wel een optie is.

Want In april 2016 werd de Duitse partij Alternative für Deutschland (AfD) uit de ECR-fractie gezet omdat die volgens de partners te rechtse standpunten begon in te nemen die niet in lijn waren met die van de ECR.

De ChristenUnie gaf destijds al aan tegen te stemmen als FvD zou aankloppen. FvD wil dat Nederland uit de Europese Unie vertrekt en ‘dus niet hervormen maar breken’, stelde de partij in een verklaring. Baudets partij zou daarom niet passen niet bij de ECR. ‘Daarbij zijn we het volstrekt oneens met onder andere het harde migratiestandpunt en de pro-Poetin houding van Thierry Baudet en zijn partij.’

Ervan uitgaand dat de Brexit er komt – ooit – rest Baudet misschien wel niet veel meer dan te winkelen bij Le Pen of Salvini. Dat schept veel duidelijkheid maar zal hem in ons land niet snel een nieuwe verkiezingsoverwinning brengen.