Marcel Musters is niemand anders geworden

Door Marianne Verhoeven  Beeld: Corbino

Hoewel Marcel Musters (1959) vast van plan is om ten minste vier uur per dag voor zichzelf te nemen en voortaan meer nee te zeggen – ‘nee’ is voor hem het nieuwe ‘ja’ – struikel je bijna over zijn lopende projecten. God Only Knows draait in de bioscopen, met Smoeder staat hij op de planken en vanaf juni is hij op tv met De Toren, een spannend wetenschappelijk programma. En ondertussen is hij ook bezig met alweer het vijfde seizoen van Familie Kruys, en werkt hij aan het online platform notonlyvoices.org. Een website die de rechten van LGBTI-mensen beschermt en met elkaar connect. In al die producties werkt Marcel samen met de leukste vrouwen. Maar natuurlijk gaat het niet alleen daarover.

We ontmoeten Musters bij Mugmetdegoudentand, het eigenzinnige theatergezelschap waarvan hij al meer dan dertig jaar geleden een van de oprichters was. Voor hem staat een bak met quinoa, bonen en nog wat overgezonde elementen.

“Sorry, ik heb nog niet geluncht, maar zoals je ziet, eet ik wel heel gezond.

Gelukkig zijn er op kantoor ook altijd koekjes en chocola, die eet ik dan ook nog, hè. Vroeger at ik veel rubbish, zeker tijdens dit soort hectische weken. Nu eet ik vaak voor een gezond en een slecht mens op één dag. Maar ik voel me toch veel beter.

“Wist je dat Hedy d’Ancona in ons bestuur zit? Alleen zit ik zelf nooit meer bij bestuursvergaderingen sinds ik vijf jaar geleden uit de artistieke leiding ben gestapt, omdat ik nooit meer wilde vergaderen. Ik ben nu artistiek adviseur. Mug bestaat nu 34 jaar en ik ben er vanaf de start bij geweest. In het begin deden we alles zelf: de verkoop, de pr en dan nog spelen en voorstellingen maken. Maar na zoveel zware jaren wil ik zo langzamerhand meer tijd hebben voor waar het mij echt om gaat: het spelen en het maken. Dus ik ben m’n leven echt aan het downsizen, om tot de kern te komen.

“Ik dacht op een gegeven moment dat ik doodging – wat je uiteindelijk natuurlijk ook gaat. Ik ben bijna zestig, weet je. Ik ben me zo bewust geworden van de preciousness van de dag. Dat komt ook door de mensen die je verliest: ik heb al vier exen die dood zijn, veel vrienden en vriendinnen, en m’n ouders zijn dood. Het heeft mij zo veranderd. Ik ga nu wel anders met de dood om, omdat het anders niet te doen is, en ik wil gewoon ook kijken wat er nog meer is in het leven dan alleen maar dit.

“Ik was vorige week met Maria (Goos) op een retraiteweek: Joy and curiosity. Ik vind het leuk om dat soort dingen te doen, naar binnen te gaan in jezelf en het is goed voor mijn creativiteit en innerlijke balans. Het ging daar ook al snel over moeders en je jeugd. Een van de deelnemers was een Nederlands-Chinese vrouw, die niet wist dat ik acteur was, zij had me gegoogeld. Toen heb ik dat zelf ook maar eens gedaan en wel op ‘afbeeldingen’. Ik zag een heel leven langskomen van een man, alsof ik niet mezelf was. En ik dacht: ja, dat wou ik eigenlijk worden vroeger: zo’n man. Die wel leuke dingen doet, die het zelf in de hand heeft. Maar het voelde ook alsof ik mezelf een verhaal had verteld en ik zag ook de struggle die het me gekost heeft.”

 

Lees verder op Blendle (€)