Willem-Alexander nodigt Trump uit…. Daar gaan we eens heel goed over nadenken

Natuurlijk kent – juist – de diplomatieke wereld een zekere mores en dan drukken we ons voorzichtig uit. Die wereld staat er bol van.

We kennen die mores niet maar we sluiten niet uit dat het een geschreven regel is dat een staatshoofd vroeg of laat een andere staatshoofd uitnodigt. En nu nodigt Willem-Alexander Donald Trump uit voor wat dan wel een staatsbezoek zal zijn. We nemen althans niet aan dat die twee al jarenlang wordfeuden in welk geval ook een privé-bezoek mogelijk zou zijn.

Natuurlijk kan de een of andere hoffunctionaris Willem-Alexander erop hebben gewezen dat Trump aan de beurt is, daarna is het out of Willem-Alexander’s hand. Laat dat maar aan het geoliede apparaat van de Nederlandse diplomatie over.

Nu weten we één ding zeker: Donald Trump heeft niks met diplomatieke mores, hij heeft zijn levenslessen opgedaan in de wereld van casino’s, missverkiezingen en onroerend goed. Dat maakt dat we bijna dagelijks getuige zijn van koddige en tenenkrommende taferelen met een hoog amusementsgehalte als ze niet overwegend zo triest waren.

Trump zou er dan ook niet van wakker liggen als een uitnodiging van het Koninkrijk der Nederlanden hem nooit zou bereiken. Dus waarom doen we dat dan toch?

Een bezoek van Trump aan ons land – en nog wel op uitnodiging van de koning – zal niet bij iedereen de handen op elkaar krijgen. Maar misschien is het voor Willem-Alexander ook wel gewoon afvinken. Hij dronk toch ook een biertje met Vladimir Putin? Dan heb je met een bezoek van Donald Trump de écht grote namen van de wereldorde wel zo’n beetje gehad.

Willem-Alexander heeft het koningschap dicht bij ons allen gebracht door zijn manier van communiceren en zijn participatie in heel veel zaken. En laten we daarbij Maxima niet vergeten. Die twee zijn populair. Maar, zoals gezegd: Willem-Alexander nodigt Trump uit…. Daar gaan we eens heel goed over nadenken.

 

%d bloggers liken dit: