Nominatie OPZIJ Literatuurprijs 2019: ROXANE VAN IPEREN ‘t Hooge Nest

Het boek

Tijdens de WO II bestieren twee Joodse zussen – Janny en Lien Brilleslijper – een van de grootste onderduikadressen in Nederland: ’t Hooge Nest, een villa in ’t Gooi. Terwijl de laatste Joden in Nederland worden opgejaagd gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en kwaad als het ging gewoon door, pal onder de neus van NSB-buren en nazi- kopstukken. Toch wordt het Nest verraden en de familie Brilleslijper belandt met het laatste transport in Auschwitz, samen met de familie Frank. ’t Hooge Nest gaat over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden, en brengt een ongekende geschiedenis met kracht tot leven.

Dit vinden wij:

Het boek getuigt van gedegen onderzoek door de auteur. Het is sterk geschreven en relevant omdat het laat zien dat er vanuit de joodse gemeenschap, en specifiek door vrouwen, moedig verzet is gepleegd tijdens WO II. Bovendien legt het een leemte bloot in ons collectieve geheugen met betrekking tot de WO II.

 

Roxane van Iperen (1976) is jurist en publicist. Ze schrijft voor o.a. VN, Het Financieele Dagblad, NRC, Het Parool en De Morgen. In 2016 was ze gastcorrespondent Brazilië voor De Correspondent en verscheen haar roman Schuim der aarde, waarmee ze de Hebban Debuutprijs won.