Nominatie OPZIJ Literatuurprijs 2019: TATJANA ALMULI Knap voor een dik meisje

Het boek

Tatjana is al haar hele leven dik. En krijgt dus al zo lang ze zich kan herinneren ongevraagd commentaar op haar lijf. Naaste familie, wildvreemden, specialisten: iedereen vindt het nodig haar te vertellen dat dik zijn iets slechts is. Alsof het haar niet al duidelijk was hoeveel haar extra kilo’s haar hebben gekost. Wanneer ze een derde van haar lichaamsgewicht verliest, ervaart ze voor het eerst de privileges die bij slank zijn horen. Toch neemt het ongevraagde commentaar alleen maar toe – al helemaal als ze weer begint aan te komen. In dit boek neemt ze zélf de regie in het gesprek over haar lichaam, en doet ze openhartig verslag van het leven als dikke vrouw in een land waar dun zijn de norm is.

Dit vinden wij:

Knap voor een dik meisje gaat over fat shaming, een urgent feministisch thema. Almuli maakt invoelbaar wat het betekent om dik te zijn. Dit is een toegankelijk geschreven boek over een belangrijk thema en kan daardoor een breed publiek bereiken.

 

Tatjana Almuli (1991) studeerde Nederlands en journalistiek aan de UvA. Op 22-jarige leeftijd nam ze deel aan het tv-programma Obese. Sindsdien schrijft ze voor Women’s Health en Glamour over thema’s als gewicht, het schoonheidsideaal, zelfbeeld en het belang van een meer diverse representatie in de media.