Nominatie OPZIJ Literatuurprijs 2019: MAAIKE MEIJER Hemelse mevrouw Frederike

Het boek

Rond Frederike Martine ten Harmsen van der Beek, zoals haar werkelijke naam luidt, was nogal wat mythevorming. ‘Fritzi’ werd lang afgeschilderd als spilzieke ‘flodderdiva’. Deze kunstenaarsbiografie vertelt een ander verhaal. Voor het eerst komt Frederike zelf aan het woord, in brieven en fragmenten uit haar dagboek dat ze sinds haar vroege jeugd bijhield.

Maaike Meijer sprak met tal van vriendinnen, vrienden en collega-kunstenaars en kreeg inzage in Harmsen van Beeks gehele archief. Ze doet met haar biografie recht aan een fascinerend en veelzijdig kunstenaarschap van internationale allure.

Dit vinden wij:

Meijer heeft als geen ander de gave om gebeurtenissen uit het leven van haar hoofdpersoon te beschrijven, zodat ze ook voor de lezer interessant zijn. Ze neemt je helemaal mee in een ander, laat je in de huid kruipen. Bovendien heeft zij een mooi evenwicht gevonden tussen het in bescherming nemen van haar onderwerp en het ontleden van haar zwakheden. Meijer bewijst ook nu weer dat het een bijzonder talent is om een goede biografie te schrijven.

 

Maaike Meijer (1949) is neerlandicus, literatuurwetenschapper en honorair hoogleraar genderstudies aan de Universiteit Maastricht. Eerder publiceerde ze onder meer de veelgeprezen biografie M. Vasalis (2011). In 2015 werkte ze mee aan Stoeten ritseldingen, het schrijversprentenboek over F. Harmsen van Beek.