Nominatie OPZIJ Literatuurprijs 2019: ANNET MOOIJ De eeuw van Gisèle

Het boek

Gisèle van Waterschoot van der Gracht (1912-2013), dochter van een Oostenrijkse barones en een Amsterdamse patriciër, woonde als kind op katholieke kostscholen en in een kasteel met zeventig kamers. Deze jeugd vormde de springplank voor een veelzijdige kunstenaars- loopbaan en een leven vol bijzondere vriendschappen en liefdes. Na de oorlog ontstond hieruit Castrum Peregrini, een exclusief, met veel geheimzinnigheid omgeven uitgevershuis. In De eeuw van Gisèle reconstrueert Annet Mooij een veelbewogen en fascinerend leven.

Dit vinden wij:

Annet Mooij smeedde dankzij het zeer omvangrijke archief van de hoofdpersoon een goed gedocumenteerde en kritische biografie. Dat het echte leven vaak kleurrijker is dan je kunt verzinnen bewijst Mooij. Gisèle van Waterschoot van der Gracht, de vrouw met de natste naam van Nederland, is een vat vol tegenstrijdigheden. Het is knap dat Mooij pijnlijke feiten bloot legt maar tegelijkertijd ruimte laat voor sympathie en bewondering.

Annet Mooij (1961) is biograaf en zelfstandig onderzoeker. Ze schreef onder meer De strijd om de Februaristaking (2006) en Dag in dag uit. Een journalistieke geschiedenis van de Volkskrant vanaf 1980 (2011). Haar biografie over Mina Kruseman, Branie (2013), stond op de shortlist van de Biografieprijs 2014.

%d bloggers liken dit: