Nominatie OPZIJ Literatuurprijs 2019: MANON UPHOFF Vallen is als vliegen

Het boek

Wanneer haar zestien jaar oudere zus, uitgehongerd en uitgedroogd, van de trap valt en sterft, doet dat als een vonk de woede van de schrijfster ontbranden. De dood van Henne Vuur, ooit haar ‘schaduwmoeder’, dwingt haar een gruwelijk en angstwekkend verleden onder ogen te zien.

Dit vinden wij:

Vallen is als vliegen is fenomenaal goed geschreven. Uphoff maakt de ervaringen van de hoofdpersoon invoelbaar. Als je incestueuze handelingen zo beeldend en expliciet kunt beschrijven, zonder je te verlaten op clichés: petje af.

Manon Uphoff (1962) is schrijfster en beeldend kunstenaar. Ze debuteerde met de verhalenbundel Begeerte, die meteen in de prijzen viel. De roman Gemis werd bekroond met de Rabobank Lenteprijs voor Literatuur. Veel bekendheid verwierf zij met haar novellen De vanger, De bastaard en De ochtend valt, die bekroond werd met de OPZIJ Literatuurprijs in 2013. Voor haar oeuvre ontving zij de C.C.S. Crone-prijs.