Nominatie OPZIJ Literatuurprijs 2019: REBEKKA DE WIT Afhankelijkheidsverklaring

Het boek

Afhankelijkheidsverklaring is een bundel vol bespiegelingen, verhalen en essays over het meest vanzelfsprekende. Op haar eigen familiefeestjes en buurtbarbecues probeert Rebekka de Wit als een antropoloog te doorgronden waarom iedereen van zijn doodsangsten uitdagingen probeert te maken, waarom afhankelijkheid als falen wordt gezien en waarom mensen die graag te boek staan als no nonsense doorgaans veel nonsens uitkramen. Afhankelijkheidsverklaring legt bloot wat onze vanzelfsprekendheden verzwijgen en komt tot pijnlijke conclusies over hoe (on)vrij, (on)afhankelijk en (on-) geëmancipeerd we eigenlijk zijn.

Dit vinden wij:

Knap hoe De Wit met dit essayistische werk de lezer aan het denken weet te zetten. Het doet je wereldbeeld voor even een beetje wankelen, en de auteur gebruikt haar persoonlijke ervaringen en herinneringen als middel.

Rebekka de Wit (1985) is schrijver, theatermaker en artistiek leider bij De Nwe Tijd. In haar meest recente voorstelling Tenzij je een beter plan hebt ging ze met Anoek Nuyens op zoek naar een paradigmawisseling voor een beter milieu. In 2015 verscheen haar debuutroman We komen nog één wonder tekort.