Nu in OPZIJ: Onstuimig, onverschrokken en ontroerend: veearts Maaike van den Berg

DOOR MARIANNE VERHOEVEN

Eind juli gaat Veearts Maaike in première. Een film – of liever gezegd: een bioscoopwaardige documentaire – die in veel opzichten nogal bijzonder is. Rundveearts Maaike van den Berg (40) neemt ons zonder voorbehoud mee in haar dagelijkse praktijk in het Groningse Loppersum. Een warme, ontroerende maar ook heftige inkijk in het boerenleven. Het gaat natuurlijk over de dieren, maar ook over fosfaatrechten, quota, antibioticaresistentie en dat alles speelt zich ook nog af in het aardbevingsgebied in Groningen. Een film die wat ons betreft elke liefdesbriefschrijvende kandidaat van Boer zoekt Vrouw zoekt vrouw zou moeten zien. En verder natuurlijk iedereen.

De film begint bepaald niet zoetsappig. Niet zoals je misschien zou verwachten met een vrolijk net geboren kalfje. Integendeel. Er was juist een heftige binnenkomer, waardoor je gelijk hoog in je emoties zit.

“Ja, dat is wel zo. De film gaat over het boerenleven zelf, maar gaat ook over de zorgvuldigheid van besluitvorming uit Den Haag, over de consequenties en wat er gebeurt als feitelijke uitvoering niet helder is. Vooral de menselijke maat raakt je, denk ik, in dat geweld van regelgeving, zonder dat het een zeurfilm wordt. Want de boeren zijn niet zielig, maar ze krijgen – net zoals veel andere mensen – wel heel veel op zich af. De zorgen van de boeren doen me best wat en bovendien geldt: als een boer niet gelukkig is, gaat het met de dieren ook niet goed.”

Er wordt op tv en in films vaak een vals romantisch beeld van het boerenleven geschetst.
“Wat dat betreft ben helemaal geen fan van Boer zoekt Vrouw. Ik kijk daar toch met kromme tenen naar. Het is ook een totaal ander genre natuurlijk.”

Al die kandidaten zouden eerst deze film moeten zien.
“Haha, dat vind ik oprecht een mooi compliment. Deze film maakt iets voelbaar zonder te uitleggerig te zijn. Dat is wel heel goed gedaan, want over het algemeen hebben boeren niet zo’n goede verhouding met camera’s en de media.

Nou, dat valt toch wel mee. Die boerin die haar tweeling borstvoeding zit te geven en schaterlachend zegt: ‘Het gaat hier altijd om melk!’ Hoe zijn ze bij jou terechtgekomen?
“In 2010 stond ik in een artikel in de Volkskrant over de samenwerking van veeartsen en boeren in relatie tot antibiotica. De filmmakers hadden dat artikel kennelijk bewaard of opgedoken en in 2013 stonden ze bij mij op de stoep. De film zelf is over een periode van drie jaar met horten en stoten gefilmd. Er is enorm veel tijd en inzet bij komen kijken, want de filmmakers zijn naast de praktijk in Loppersum gaan wonen. Ze zijn echt buren geworden. “Het gaat natuurlijk niet alleen om mij maar ook om onze praktijk Van Stad tot Wad dierenartsen. Ik ben het vehikel waar het verhaal aan opgehangen is. De ondertitel is ook ‘een inkijk in het echte boerenleven’.”

Lees verder op Blendle (€)