Nu in OPZIJ: Vrouwen in de cockpit

DOOR NOÉMI PRENT

 

KLM Cityhopper- captain Annemieke Velthuis-Beun, easyJet co-piloot Barbara van Urk en vlieginstructeur Kassandra Zandstra kent de cockpit geen enkel geheim meer. Het pilotenvak: er bestaat voor hen niets mooiers. Maar wat betekent het echt? Een inkijkje in het leven van drie vrouwen die meester zijn in dit tot de verbeelding sprekende beroep.

 

Ik herinner me dat ik na een werkdag naar mijn auto toe liep op de personeelsparkeerplaats. Vanaf daar zag ik een vliegtuig landen. Toen dacht ik: jeetje, dat heb ik net ook gewoon gedaan – wat cool!” vertelt vlieginstructeur Kassandra. Ook KLM- piloot Annemieke verwondert zich nog dagelijks over haar baan. “Het blijft bijzonder, hoe vaak je ook vliegt. Als je in de cockpit zit en er trekt een prachtige zonsondergang aan je voorbij, dan zitten we als een stel kleuters uit het raam te gapen.”

Het pilotenbloed vloeide al vroeg door de aderen van easyJet-piloot Barbara. “Mijn broer wilde van jongs af aan al vliegen. Ik mocht een keer mee op proefles, achter in zo’n klein vliegtuigje, en vond het fantastisch. Mijn ouders hebben mij daarna ook altijd gestimuleerd,” vertelt ze. Logischerwijs schreef ze zich in voor de vliegschool. “Ik was het enige meisje in de klas. In de klassen om me heen zaten ook weinig vrouwen.”

‘Hoe vaak je ook vliegt, als je in de cockpit zit en er trekt een prachtige zonsondergang aan je voorbij, dan zitten we als een stel kleuters uit het raam te gapen’

Ook Kassandra droomde al jong van een carrière als piloot. “Als kind kwam ik veel in aanraking met het vliegen. Mijn vader heeft een tijd voor Buitenlandse Zaken gewerkt,” vertelt voormalig piloot en tegenwoordig instructeur Kassandra Zandstra. “Zolang ik me kan herinneren wilde ik al piloot worden, ik heb nooit gedacht dat ik het niet zou kunnen. Bij het samenstellen van mijn vakkenpakket op de middelbare school lette ik er al op dat ik vakken koos die nodig zouden zijn voor een eventuele opleiding.”

KLM-captain Annemieke is meer bij toeval het vak in gerold. Tijdens de afronding van haar studie bedrijfskunde ontmoette ze haar partner Nilton, destijds piloot bij KLM Cityhopper. “Ik was toen net gestart op kantoor bij TUI. Ik wist toen al: het negen-tot-vijfbestaan is niets voor mij.

Lees verder op Blendle (€)