Nu in OPZIJ: Digitale nomaden. Het leven zelf vormgeven

DOOR NOÉMI PRENT

De Duitse Jennifer Lachs (36), scheikundige, is oprichter van het (internationale) platform Digital Nomad Girls, door insiders afgekort als DNG. Deze online en offline gemeenschap is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een begrip onder vrouwelijke digitale no-maden. “Toen ik jaren geleden begon als digitale nomade, zat ik met veel vragen. De groepen waarmee ik mijn vragen toen deelde, vond ik qua toon niet altijd gastvrij voor vrouwen. Daarnaast merkte ik dat ik behoefte had aan het ontmoeten van andere vrouwelijke reizigers,” vertelt Jennifer via FaceTime vanuit Las Palmas, Spanje. “Ik denk dat dat te maken had met het feit dat digitale nomaden vaak ondernemers zijn, een wereld die voorheen vrij masculien was. Dat zie je nu wel veranderen,” benadrukt ze.

“Vervolgens heb ik onderzocht of er niet al dergelijke internationale vrouwengemeenschappen bestonden. Tot mijn grote verbazing was dat niet zo.” Digital Nomad Girls was geboren, in eerste instantie als Facebookgroep. “In een paar maanden tijd waren er al enkele duizenden leden.” Inmiddels is het concept uitgebreid met een website, waarbij je lid kunt worden van de DNG Inner Circle. Dit lidmaatschap biedt mogelijkheid tot kennisuitwisseling, netwerkuitbreiding, maar ook virtuele samenwerking, maandelijkse werksessies en nog veel meer. Daarnaast organiseert Jennifer retraites, waarbij Digital Nomad Girls elkaar kunnen ontmoeten en voor een afgebakende periode samen optrekken.

Vertellen waar ze het meest trots op is aangaande haar platform kost de bescheiden Jennifer enige moeite. (lachend) “Het oplichterssyndroom is zo’n probleem bij vrouwen. Dat zie ik bij mezelf, maar ook in mijn eigen community. Maar het meest trots ben ik op het feit dat ik met DNG heb voorzien in een behoefte die er duidelijk was. Vrouwen bij DNG zijn heel positief en bemoedigend naar elkaar toe, er is geen sprake van stereotiep, bitchy geklets. Natuurlijk komt dat omdat er gewoon hele fijne mensen bij de gemeenschap horen, maar het is ook de toon die ik gezet heb. Daar ben behoorlijk trots op.

Ik denk dat dat anders zou zijn als de community ook uit mannen bestond.” Terug naar haar oude leven? Ze moet er niet aan denken. Jennifer heeft een PhD op zak en heeft zo’n tien jaar in de wetenschap gewerkt, maar het creatief ondernemerschap smaakt nog steeds beter.

Lees verder op Blendle (€)