Jessica Eijgelsheim en Sharina Kiesebrink zijn de CODE-krakers

Door Nina Klaassen

In de voormalige koepelgevangenis van Breda bevinden zich nu royale kantoren vol geïnspireerde ondernemers. Het kantoor van Code Qube, een jong bedrijf van de twintigers Jessica Eijgelsheim en Sharina Kiesebrink, bevindt zich in een smalle gang die vastzit aan de bekende koepel. In 2015 waren ze nog ambitieuze studenten die een goed cijfer wilden halen voor hun afstudeerproject, inmiddels hebben ze er een heel bedrijf omheen gebouwd.

Het was niet bepaald de kant die ze dachten op te gaan toen ze zich aanmeldden voor de opleiding Communicatie & Multimedia Design aan Avans Hogeschool in Breda. Maar vanaf hun eerste ontmoeting was het raak. Bij het introductiekamp klikte het en sindsdien werken de vriendinnen tijdens hun studie samen. Volgens Jessica was het “een soort liefde op het eerste gezicht.” Samenwerken, maar wel ieder met een eigen focus. Jessica richt zich op de technische kant van de opleiding, terwijl Sharina meer de ontwerpkant op gaat. Achteraf een goede keuze want aan het eind van hun studie bundelen ze hun krachten en zetten ze zich samen in voor hun afstudeerproduct. En met succes, want inmiddels hebben ze er allebei een baan aan. Het begon allemaal met een computerspel.

Jessica: “Vroeger kon je op kindertent.nl je eigen website bouwen met plaatjes en kleuren. Ik vond dat altijd heel leuk, maar vond de illustraties waar je uit kon kiezen nooit zo mooi. Dus ik zocht op hoe ik die zelf kon veranderen door middel van een regeltje tekst. Ik had toen nog helemaal niet door dat ik eigenlijk aan het coderen was. Tijdens het afstuderen dacht ik daar opeens weer aan en zocht ik het op. Toen bleek dat de website niet meer bestond en dat vond ik zo jammer. Ik vertelde dit aan Sharina, die er vroeger ook altijd had gespeeld. Ik dacht: is het niet leuk om zelf een platform te ontwikkelen waar kinderen leren coderen? Zodat kinderen er enthousiast over worden en niet het gevoel hebben dat ze aan het programmeren zijn.”

Sharina: “Wij vonden het bizar dat er nu, nu er veel
meer wordt gedaan met internet, eigenlijk veel minder beschikbaar is. Er moet toch iets zijn wat kinderen op een leuke manier kan leren hoe ze hiermee om moeten gaan? We hebben toen alles uitgetest wat er op de markt was en met kinderen en programmeren te maken had. Door alles uit te proberen zagen we waar het gat in de markt was.”

Lees verder op Blendle (€)