ANNE+ en het nieuwe normaal

Een serie waarin homoseksualiteit niet als probleem, maar
als gegeven wordt gezien. Dat was het uitgangspunt voor de veelgeprezen Nederlandse serie ANNE+. En er komt een tweede seizoen aan, met uiteraard weer in de hoofdrol actrice Hanna van Vliet (27) als Anne. Een gesprek met deze actrice – onder meer bekend van De tweeling en de musical Pippi Langkous – die zich in rap tempo heeft ontpopt als inspiratiebron voor jonge vrouwen.

OPZIJ zoekt Hanna op in haar Amsterdamse appartement, waar ze samenwoont met haar vriendin Ilke.

De dag tevoren heeft ze haar enkel verzwikt door een voetbalpartij
met vrienden, dus afspreken in een café werd lastig. “Ik kan me vrij goed identificeren met Anne. Ze is lesbisch, leeft in Amsterdam. Veel van de acteurs in de serie zijnin het echt ook mijn vrienden. We filmen op de plekken waar wij heen gaan, om te laten zien: dit is gay Amsterdam. Maar de serie is niet per se mijn verhaal, het is geen parade van onze liefdes.” Zichtbaarheid van lesbische vrouwen gaat Hanna, en de makers van ANNE+, zo na aan het hart, dat ze besloot de rol onbetaald te spelen. “Eind 2016 raakte ik in gesprek met scenarist Maud Wiemeijer en regisseur Valerie Bisscheroux. Toen was het nog een klein project, maar algauw merkten we dat we het alle drie heel belangrijk vonden. We hadden geen geld, dus iedereen deed alles gratis. Vervolgens zijn we een crowdfunding gestart, waarmee we 200 procent van ons streefbedrag bij elkaar kregen. Dat was tof, want daarmee konden we zwart op wit laten zien: kijk, hier is behoefte aan!” Het eerste seizoen werd onder meer geselecteerd voor het toonaangevende Tribeca Film Festival in New York.

Vernieuwend aan de serie – naast het feit dat het draait om een lesbisch hoofdpersonage – is dat de serie niet draait om geaardheid. En belangrijker nog: het lesbisch zijn wordt niet geproblematiseerd. “Dit moest een leuke serie zijn. Het helpt gewoon niet als je jong en gay bent en je ziet nooit series of films met gay personages.En als je die ziet hebben ze altijd problemen. Of ze zijn ‘de grappige homo-vriend’.”

Iedere aflevering van ANNE+ staat in het teken van een andere liefde van de hoofdpersoon. “We hebben de serie in eerste instantie gemaakt voor de gay community. Maar laatst kreeg ik een bericht van een hetero- jongen die stuurde: ‘Ik ben een super hetero witte cis-man. Ik keek het per ongeluk.’ Hij schreef dat hij zich in de serie herkende. Dat vind ik een heel groot compliment. Het is eigenlijk hetzelfde als wanneer ik als lesbische vrouw naar hetero verhaallijnen kijk en me daar ook in herken. Verliefd zijn en zo, het is universeel.” Zelf had Hanna als jonge vrouw ook weinig voorbeelden op film. “Het eerste wat ik heel tof vond was La vie d’Adèle, een hele mooie film over verliefdheid tussen twee vrouwen. Ik kon me erin herkennen.”

Dit is een fragment van een interview, geschreven door Noémi Prent. Het volledige stuk stond in het augustus/september nummer van OPZIJ.