De Volkskrant houdt van OPZIJ

Gisteren recenseerde Paul Onkenhout in zijn rubriek ‘BLAD’ het nieuwe nummer van OPZIJ. Hij zette de ontwikkelingen – nu al weer sinds ruim twee jaar – onder de hoofdredactie van Marianne Verhoeven op een rij. Daar zijn we best blij mee.

Misschien voor u reden om een abonnement te nemen” zes nummers voor € 41,50 en u kiest uit twee prachtige aanbiedingen:

Vier maanden gratis de mooiste arthouse films kijken, klik hier:
Het boek ‘T Hooge Nest cadeau, klik hier.

Als u vóór 15 november a.s. een abonnement neemt, dan weet u zeker dat u onze special – het december/januari-nummer met de verkiezing van de Meest Invloedrijke Vrouw, als eerste nummer ontvangt.

Hieronder zijn recensie:

Wat is lezenswaardig deze week? Vandaag: het opgemonterde Opzij over bierbrouwen en de prettige angst van mannen.

Twee jaar geleden begon Marianne Verhoeven haar poging om Opzij van een ander imago te voorzien. In de loop der jaren is Opzij misschien iets te veel ‘werken’ geworden, te veel verongelijkt en te weinig vrolijk, zei ze in een interview met De redactie voorzichtig.

Een jaar later stelde Tom Kellerhuis, interviewer en hoofdredacteur van HP/De Tijd, in Opzij aan Theo Hiddema de vraag hoe het zit met de ‘onwelriekende gleuvenbrigade’, zoals de bekende advocaat en politicus feministen in navolging van Gerrit Komrij graag noemt. Daarmee was het bewijs wel zo’n beetje geleverd dat de deuren en de ramen zijn opengezet.

Ontegenzeglijk is Opzij optimistischer geworden. In het oktober/novembernummer – Opzij verschijnt nog maar zes keer per jaar – staat bijvoorbeeld een monter stuk over de twee Amsterdamse zussen achter het succesvolle speciaalbiermerk Gebrouwen door Vrouwen, Do en Tessel de Heij. Het begon, waar anders, in het clubhuis: ‘We waren altijd al dol op bier. Dat komt denk ik omdat we allebei op hockey zaten.’

Ze maken het niet mooier dan het is: ‘Het is eigenlijk net als soep: je gooit een paar dingen in de pan.’

Over mannen gaat het ook, even; mannen die er in een Facebookgroep aan twijfelden dat de vrouwen hun eigen recepten samenstellen. Noem jullie bier ‘Dom blondje’, was een pesterig voorstel. ‘Ze vinden het toch raar dat een vrouw bier brouwt in plaats van een man.’

Opzij is volgens een aanprijzing op de cover ‘glopinie-feminisme 4.0’. Glopinie is een samenvoeging van glossy en opinie. De aloude rubriek ‘Feministische meetlat’ heeft alle renovaties overleefd. Onder anderen Sheila Sitalsing en Asha ten Broeke schrijven columns.

Een andere bekende, Elma Drayer, wordt met de actrices Gerda Havertong en Nazmiye Oral geïnterviewd. Aanleiding is dat zeventig jaar geleden De tweede sekse van Simone de Beauvoir (‘Je wordt niet als vrouw geboren, je wordt vrouw gemaakt’) uitkwam. Drayer neemt de scherpe rand voor haar rekening.

Dat doet ze bijvoorbeeld als Oral zegt dat vrouwelijkheid voor haar chaos en hysterie in de mooiste zin van het woord is, ‘het is de ruwe materie uit het universum waaruit alles geschapen kan worden’.

Drayer: ‘Hou toch op zeg. Ik heb hier helemaal niks mee.’

Ook Halina Reijn is scherp, in het coverinterview. We zijn slachtoffers van biologie, zegt ze, vrij naar Beauvoir. En: ‘Voor #MeToo ervoer ik vaak een macho weerstand. Nu voel ik dat mannen banger zijn geworden, dat vind ik een prettige angst.’