Cosa Superbe

“Ik, Rosaria Schifani-Costa, weduwe van agent Vito Schifani richt me tot de mensen van de maffia en dat zijn zeker geen christenen. Weet dat ook voor jullie de mogelijkheid van vergeving bestaat. Ik vergeef jullie, maar jullie moeten op je knieën.”

Deze emotionele woorden sprak de toen 21-jarige weduwe Rosaria in een overvolle kathedraal tijdens de begrafenis van haar man. Hij was één van de lijfwachten van onderzoeksrechter Falcone, die in mei 1992 tijdens de grootste aanslag ooit door de Siciliaanse maffia om het leven kwam. Falcone was de elfde onderzoeksrechter die werd vermoord door de maffia, en de impact was enorm. Haar speech vormde het keerpunt voor de Siciliaanse maffiawereld. Een aantal maffiosi ging inderdaad door de knieën en zocht samenwerking met de politie. De VPRO heeft hier een prachtige documentaire over gemaakt. Al even geleden uitgezonden, maar nog steeds te zien via de vpro. Maar Sicilië is nog heel veel meer dan de oorsprong van de maffia, zoals de Reismeiden uit vele ervaringen weten. Guarda!

Sicilië is het grootste eiland in de Middellandse Zee en heeft iets meer dan vijf miljoen inwoners. Het bijzondere van Sicilië is dat hier vele eeuwen aan cultuurgoed bewaard zijn gebleven. Feniciërs, Grieken, Romeinen, Arabieren en Normandiërs: ze hebben allen hun sporen nagelaten. 

We verblijven dit keer aan de oostkant van het eiland, bij het kleine, aan zee gelegen dorpje Brucoli, tussen Catania en Syracuse. Een prima uitvalsbasis om veel van het eiland te zien.

Baroksteden

Op 11 januari 1693 werd Sicilië getroffen door een allesverwoestende aardbeving. Meer dan 60.000 mensen kwamen om en meer dan zeventig steden en dorpen werden vernietigd. Het epicentrum van de aardbeving lag aan de oostkust. De destijds snel en groots aangepakte wederopbouw heeft een aantal prachtige steden opgeleverd in een stijl die bekend zou worden als Siciliaanse barok, met prachtige okergele gebouwen, elegante vormen en uitbundige decoraties. 

Het centrum van deze baroksteden is Noto, met de kathedraal van San Nicolò. Het honingkleurige gebouw schittert prachtig geel in het zonlicht, maar kleurt vuurrood bij zonsondergang. Naast het bezoeken van de kathedraal is het goed slenteren door de knusse straatjes en over de verschillende pleinen. Voor het mooiste uitzicht over de ‘gouden’ stad is beklimmen we met plezier de steile trappen.

 De andere grote barokstad is Syracuse, aan zee gelegen. Het mooiste deel van Syracuse ligt op het schiereiland Orygia. Met nauwe steegjes, marmeren pleinen en schitterende kerken. Een van de mooiste pleinen is het Piazza del Duomo. Dit marmeren plein wordt omringd door statige stadspaleizen en vanaf de zonnige terrassen heb je ongehinderd uitzicht op de Duomo, met haar barokke façade is dé blikvanger van Syracuse.

De rest van de stad is een stuk minder sfeervol. Het archeologische park, met het Griekse amfitheater, bevindt zich een stukje buiten Ortygia.Hier bevindt zich ook het Oor van Dionysius (Orecchio di Dioniso), een grot waarvan de ingang met een beetje fantasie de vorm van een oor heeft en die gebruikt werd als gevangenis. Volgens de overlevering kon heerser Dionysius door de uitstekende akoestiek precies horen wat de gevangenen tegen elkaar zeiden.

Dit is een fragment van een artikel. Het volledige stuk staat in het oktober/november 2019 nummer van OPZIJ.