Angela Maas is OPZIJ’s Meest invloedrijke vrouw 2019

Op maandagvond 2 december vond in VondelCS in Amsterdam de bijeenkomst plaats waar de 100 meest invloedrijke vrouwen voor 2019 door hoofdredacteur Marianne Verhoeven bekend werden gemaakt. En uit hun midden vervolgens de Meest Invloedrijke vrouw 2019.

Dat werd cardioloog Angela Maas die sinds haar studietijd strijd levert met het mannenbastion dat de medische wereld ook toen was. Zo vertelde ze dat het al haar tijdens haar specialisatie zo was dat de boven haar gestelden (lees: mannen) besloten dat het goed zou zijn als er elke vijf jaar één vrouw tot de studie zou worden toegelaten. In Angela’s woorden ‘de excuusTruus’. Als snel zag Maas dat niet alleen als het ging om haar collega’s maar eigenlijk steeds in de medische wereld de man de maatstaf der dingen was: bij onderzoek, bij het ontwikkelen van medicatie.

En in haar eigen vakgebied ontdekte ze dat vrouwen – letterlijk – een ander hart hebben dan mannen. Andere klachten die vragen om andere oplossingen. Oplossingen die vaak niet erg sexy zijn in de ogen van haar mannelijke collega’s die er een voorkeur voor hebben om aan een lichaam te knutselen, in technische zin. Opereren, dotteren, het plaatsen van stents. Terwijl dat voor veel vrouwen helemaal niet een oplossing is.

Op 7 mei verscheen haar boek ‘Hart voor Vrouwen’. Hart- en vaatziekten zijn al vele jaren wereldwijd doodsoorzaak nummer één bij vrouwen. Vrouwen verschillen tot in elke cel van het lichaam van de man en dat heeft ook gevolgen voor gezondheid en ziekte. Dat geldt ook voor het hart. In haar boek vertelt Angela Maas onder meer over de risicofactoren op een hartinfarct bij vrouwen, over de menopauze en andere vrouwspecifieke risicovariabelen, een falende harstpier en versleten hartkleppen, het ‘gebroken hart’,  hartschade bij borstkanker en hartritmestoornissen.

Angela Maas zet sindsdien ijzerenheinig haar missie voort. De Nederlandse Vrouwen Raad heeft Angela Maas voorgedragen als VN Vrouwenvertegenwoordiger 2020. Als Vrouwenvertegenwoordiger zal ze in oktober 2020 deel uitmaken van de Regeringsdelegatie naar de Algemene Vergadering van de VN.