Presidentskandidaat Elizabeth Warren lanceert plan voor bestrijding epidemieën als coronavirus

Warren’s plan voor het het bestrijden van epidemieën als het coronavirus richt zich op een betere financiering van mondiale gezondheidsorganisaties en het investeren in de ontwikkeling van vaccins. Ook wil ze ervoor zorgen dat ziekenhuizen en zorginstellingen goed zijn voorbereid op mogelijke uitbraken.

“De beste manier om een pandemie te bestrijden, is om in de eerste plaats te voorkomen dat hij ontstaat”, zo zegt Warren. “Als president zal ik me inzetten voor het indammen van infecties voordat ze zich verspreiden.” 

Hoewel Warren niet meldt waar het benodigde geld vandaan moet komen, is een groot deel van haar plan gericht op het financieren van organisaties die de mondiale gezondheidsinfrastructuur versterken. In het bijzonder noemt ze het landelijke Center for Disease Control (CDC), ontwikkelingsorganisatie USAID en de Global Health Security Agenda. Bij deze organisatie zijn 50 landen betrokken.

Bestrijding infectieziekten in de VS

Warren’s plan focust daarnaast op het tegengaan van infectieziektes in eigen land, met name Hepatitis C en HIV. Eerder in haar campagne kondigde ze al aan om PrEP – een medicijn dat voorkomt dat je HIV oploopt – goedkoper te willen maken. Voor dit plan kreeg ze steun van televisiepersoonlijkheid Jonathan Van Ness, bekend van de Netflix-serie Queer Eye.

Mocht ze gekozen worden, dan wil Warren in het Witte Huis opnieuw een leidende rol nemen in het verbeteren van de Amerikaanse gezondheidzorg, eerder al een speerpunt van President Obama. Zo wil ze een ‘swear jar’ (vloekpot) voor farmaceutische bedrijven die de wet overtreden. Met de inkomsten uit deze pot wil Warren investeren in de ontwikkeling van vaccins, behandelingen en onderzoek naar infectieziekten.

Het belang van wetenschappelijke feiten

Warren hecht bovendien waarde aan het belang van feitelijke informatie en het tegengaan van desinformatie. Daarmee bekritiseert ze impliciet President Trump: niet bepaald een liefhebber van wetenschappelijk onderzoek. “Wetenschap zal weer de boventoon voeren bij de CDC”, zo belooft Warren de kiezers. Eerder al lanceerde ze een plan om klimaatverandering aan te pakken. Daarbij verwees ze nadrukkelijk naar wetenschappelijk onderzoek.  

Aan het einde van haar plan noemt Warren specifiek het coronavirus. “Infectieziektes zoals het coronavirus maken ons duidelijk waarom robuuste internationale instituties, publieke investeringen in gezondheidszorg en een overheid die bereid is om actie te nemen, nodig zijn” zo stelt Warren in haar plan. “Zolang we ons goed voorbereiden en samenwerken om grensoverschrijdende problemen aan te pakken, is de internationale gemeenschap in staat om deze ziektes een halt toe te roepen.”

Het dodental van het Coronavirus ligt inmiddels op ruim 300. Ook zijn er al ruim 10.000 besmettingen gemeld.

%d bloggers liken dit: