Vliegangst? Vrouwen vrezen andere dingen dan mannen

Onze vliegschaamte leidt vooralsnog niet tot ander gedrag. Vorig jaar gingen Nederlanders meer op vakantie met het vliegtuig dan met de auto. Ze moeten daarvoor niet alleen hun schaamte trotseren, maar ook hun eventuele angst. Want maar liefst één op de drie mensen is in meer of mindere mate bang om te vliegen. Ze zitten met klamme handjes in hun stoel, zijn alert op ieder piepje en komen dus uitgeput aan op hun bestemming.

Dat je er weinig over hoort, komt doordat mensen er liever niet over praten. Veel mensen verdoven zichzelf voor een vlucht met kalmeringspillen of drank. En in ernstige gevallen van vliegangst stoppen ze helemaal met vliegen. Hoera voor het klimaat, minder feestelijk voor de persoon zelf.

Mannen en vrouwen bang voor verschillende dingen

Vrouwen hebben andere angsten dan mannen, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden. Een vrouw is vaker bang om neer te storten en heeft meer last van claustrofobie. Ook zijn vrouwen bang dat ze zichzelf niet onder controle kunnen houden en gaan gillen. Mannen zijn vooral bang, omdat ze geen controle hebben over het toestel. Ze hebben ook vaker last van hoogtevrees.

Vliegangst is echter voor zowel mannen als vrouwen goed behandelbaar. Om een inkijkje te geven in hoe vliegangstherapie werkt, organiseerde cursusaanbieder Onbezorgd Vliegen onlangs voor het eerst een vliegangstfestival dat met 300 kaartjes was uitverkocht. Mensen konden een kijkje nemen in een Boeing 737 en er waren workshops met psychologen. Ook kon je speeddaten met een piloot, onder wie de 25-jarige bevlogen Anne Klein-Haneveld, een van de circa 5 procent vrouwelijke piloten.

%d bloggers liken dit: