Vliegangst? Vrouwen vrezen andere dingen dan mannen

Onze vliegschaamte leidt vooralsnog niet tot ander gedrag. Vorig jaar gingen Nederlanders meer op vakantie met het vliegtuig dan met de auto. Ze moeten daarvoor niet alleen hun schaamte trotseren, maar ook hun eventuele angst. Want maar liefst één op de drie mensen is in meer of mindere mate bang om te vliegen. Ze zitten met klamme handjes in hun stoel, zijn alert op ieder piepje en komen dus uitgeput aan op hun bestemming.

Dat je er weinig over hoort, komt doordat mensen er liever niet over praten. Veel mensen verdoven zichzelf voor een vlucht met kalmeringspillen of drank. En in ernstige gevallen van vliegangst stoppen ze helemaal met vliegen. Hoera voor het klimaat, minder feestelijk voor de persoon zelf.

Mannen en vrouwen bang voor verschillende dingen

Vrouwen hebben andere angsten dan mannen, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden. Een vrouw is vaker bang om neer te storten en heeft meer last van claustrofobie. Ook zijn vrouwen bang dat ze zichzelf niet onder controle kunnen houden en gaan gillen. Mannen zijn vooral bang, omdat ze geen controle hebben over het toestel. Ze hebben ook vaker last van hoogtevrees.

Vliegangst is echter voor zowel mannen als vrouwen goed behandelbaar. Om een inkijkje te geven in hoe vliegangstherapie werkt, organiseerde cursusaanbieder Onbezorgd Vliegen onlangs voor het eerst een vliegangstfestival dat met 300 kaartjes was uitverkocht. Mensen konden een kijkje nemen in een Boeing 737 en er waren workshops met psychologen. Ook kon je speeddaten met een piloot, onder wie de 25-jarige bevlogen Anne Klein-Haneveld, een van de circa 5 procent vrouwelijke piloten.

Harde cijfers kunnen je angst verminderen

Gezagvoerder Kelly Otte, plaatsvervangend hoofd vliegdienst bij Corendon, heeft er zijn missie van gemaakt om mensen van hun vliegangst af te helpen. “Met angst is niets mis”, stelt hij. “Het is een natuurlijke emotie die ons beschermt. Maar je angst moet je niet in de weg gaan staan.” Hij vindt het jammer dat bange mensen zich niet laten geruststellen door de cijfers. Jaarlijks vliegen er 4,5 miljard mensen, slechts enkele tientallen overlijden. De kans dat je thuis aan een ongeluk bezwijkt of in het gewone verkeer, is vele malen groter.

Mensen met vliegangst zijn er echter meester in om allerlei doemscenario’s te schetsen. Grotere kennis over de luchtvaart kan hun fantasie temperen. Zo kunnen vliegtuigen onmogelijk lijnrecht uit de lucht neerstorten. Zelfs in het uiterst hypothetische geval dat twee motoren tegelijk uitvallen, blijft het toestel nog 30 minuten zweven, voldoende om een landing te maken. Deze informatie – en nog veel meer – staat in Otte’s boek Overwin je vliegangst. Ook een aanrader voor mensen die niet erg bang zijn, maar tijdens een vlucht toch soms worstelen met het onaangename gevoel: hoe is het toch mogelijk dat dat vliegtuig in de lucht blijft?

Ga jij ook vaak met trillende handje de lucht in? Deze vijf tips komen dan van pas.  

tekst: Alies Pegtel