Film-tip van de maand: Camille

Verwacht geen heftige filmische effecten of gedramatiseerde scenes bij de film Camille. Het verhaal over een jonge fotografe in de burgeroorlog in de Centraal-Afrikaanse Republiek is op zichzelf namelijk al tragisch genoeg.

De biopic vertelt het verhaal van de 26-jarige Franse fotografe Camille Lepage. Zonder opdrachtgever, met niets anders dan haar camera, reist zij in 2013 en 2014 door de Centraal-Afrikaanse Republiek. Een land waarin de Islamitische rebellengroepering Séléka vecht tegen de christelijke beweging anti-Balaka. Camille is gedurende haar aanwezigheid in het land getuige van de opmars van de Séléka en van hun inname van de hoofdstad Bangui.

Op pad met haar “broeders”

Anders dan de overige aanwezige journalisten en fotografen, toont Camille een grote sociale betrokkenheid. Ze maakt vrienden, deelt in het verdriet, en voert pittige discussies met haar vriend Cyril – later in de film één van de leiders van een anti-Balaka groep – over de noodzaak van geweld.

Ze weigert zich bij een korte terugkeer in Frankrijk door haar hoofdredacteur – die zeer lovend is over haar foto’s – naar een nieuw conflict te laten sturen (Oekraïne, omdat het conflict in de CAR in medialand inmiddels oud nieuws is) en keert terug naar het Afrikaanse land. Om vervolgens haar vrienden – “mijn broeders” – weer op te sporen en samen met een anti-Balaka gewapende groepering mee op pad te gaan.  

Een vrouw met een missie

Regisseur Boris Lojkine toont het conflict in het Afrikaanse land zoals het is. En zoals Camille het zag door haar lens. Lijken in de berm, de stank van lichamen, de vliegen die daarop af komen. Weinig wordt aan de verbeelding overgelaten. Behalve dan het noodlot dat Camille uiteindelijk treft op 12 mei 2014.

Een enigszins sterke maag, dat vereist de film wel. Maar het is bovenal een mooi en zuiver portret van een jonge vrouw die een sterke noodzaak voelde om de wereld te informeren. Een jonge vrouw bovendien, die een plek probeerde te veroveren in de door mannen gedomineerde wereld van de oorlogsverslaggeving.

De film Camille is als onderdeel van Movies That Matter On Tour nog t/m 25 februari 2020 te zien in diverse bioscopen in het land.