Kunnen we het moederschapsverlof in het Europees Parlement nu eindelijk eens regelen?

Een groep vrouwelijke Europarlementariërs dient vandaag een voorstel in om het moederschapsverlof in het Europees Parlement te regelen. In de Tweede Kamer wordt een Kamerlid vervangen bij een zwangerschap. Maar dit werkt in het Europees Parlement nog altijd niet zo.

‘Een hele vreemde en ouderwetse gang van zaken’

Volgens Europarlementariër Lara Wolters (PvdA) geeft de huidige praktijk een fundamenteel verkeerd signaal af. “Een stem op een jonge vrouw betekent nu dat er een kans is dat de kiezer een aantal maanden niet wordt vertegenwoordigd. Dat is natuurlijk een hele vreemde en ouderwetse gang van zaken. Daarom hebben we een voorstel ingediend om een vervanging bij zwangerschap mogelijk te maken. Dit kan dan doordat iemand tijdelijk de zetel inneemt of doordat je iemand kan machtigen.”

Ook mede-indiener Vera Tax vindt het absurd dat het Europees Parlement dit niet allang op orde heeft. “Zelf was ik zwanger toen ik raadslid was in Venlo, voor mij was vervanging beschikbaar. Ik schrok ervan dat dit op Europees niveau nog niet geregeld is. Elke stem telt in een democratie.”

Lara Wolters en Vera Tax doen hun voorstel samen met het Hongaarse lid Katalin Cseh en het Roemeense lid Romana Strugariu. Over Amendement 117 – dat hun voorstel bevat – wordt vandaag gestemd.

Meer lezen van Opzij? De nieuwe editie ligt nu in de winkel en is ook online te bestellen!