Van de hoofdredacteur: To Be or Not to Be

Editorial: To Be or Not To Be

Barbara van Beukering, oud-hoofdredacteur van Het Parool, schrijft tegenwoordig prachtige boeken. Haar eerste titel Kruip nooit achter een geranium, met daarin tal van interviews met onder meer onze eigen Hedy d’Ancona, was een bestseller. En terecht. In februari verschijnt haar tweede boek Je kunt het maar één keer doen. Met als ondertitel ‘een persoonlijke zoektocht naar het grootste taboe in ons leven’. Welk taboe dan?

Doodgaan.

Het toeval wilde dat ik vorig jaar Barbara bij een aangenaam vrouwengezelschap tegenkwam, en zij mij hier al over vertelde. Ik liep toen niet over van enthousiasme over dit onderwerp, al was het maar omdat ik zelf midden in de over elkaar heen buitelende rouwprocessen zat van m’n moeder en m’n (stief)zoon.

Inmiddels zijn we een jaar – met professionele hulp – verder. En kon ik het onderwerp weer iets beter aan. En ik las het boek. Het gaat Barbara niet om degenen die doodgaan, maar om al die mensen daaromheen. Waar die allemaal mee te maken krijgen. Hoe ga je om met vragen van geliefden als ze niet meer door willen, de strijd te zwaar wordt. Omdat het vooruitzicht dat ze de totale controle over hun leven gaan kwijtraken geen acceptabel toekomstbeeld is, en dat ze daarvoor passen. Maar hoe dan? En wat betekent dat voor de mensen om hen heen, die ze misschien nog wel veel langer willen vasthouden?

Ook de politiek worstelt hiermee. Waardoor het individuele zelfbeschikkingsrecht er in ieder geval op dit vlak nog niet is. Wie neemt welke beslissing en hoe zwaar is dat? Wat doe je als je steeds verder dementerende moeder al vier jaar lang elke dag ’s morgens bij het wakker worden in haar agenda schrijft: ‘Ik wil niet meer’. Tot ze zover heen is dat ze daar geen besef meer van heeft en is geworden waar ze zo bang voor was.

Ik zie het bij tal van vrienden om ons heen; we maken het steeds vaker mee. En of het een taboe is, weet ik niet. Maar het is zinvol om het erover te hebben en om zaken goed te regelen. Lees daarom het prachtige gesprek dat redacteur Alies Pegtel had met Barbara, Natascha van Weezel en Patty Duijn. Over loslaten en vasthouden. En jezelf overeind houden. En toeval of niet, maar over datzelfde onderwerp gaat de buitengewoon mooie tragikomische solovoorstelling van Saskia Temmink, Doet sneeuw pijn, waar we haar uitgebreid over spraken

Een totaal andere voorstelling zagen wij in De Kleine Komedie en we waren helemaal om! Nina de la Parra, dochter van, witte Surinaamse met een zwarte bil, zangeres en stand-upcomedian, knalt – zoals NRC schreef – van het podium. Wat een feest! En wat een heerlijke kijk op het feminisme etaleert ze. Gaat dat zien! En maak er vooral allemaal een hele mooie Internationale Vrouwendag van de 8ste maart.

Wil je verder lezen in de nieuwe Opzij? Koop het blad in de winkel, bestel het via onze site, of neem nu direct een abonnement!