Jury oordeelt: Harvey Weinstein schuldig aan verkrachting

Harvey Weinstein is door een jury in New York schuldig bevonden aan aanranding en verkrachting. De voormalige filmproducer staat terecht voor de verkrachting van twee vrouwen. Welke straf hij krijgt, wordt later bepaald door de rechter. De twaalfkoppige jury deed er vijf dagen over om tot het oordeel over Weinstein te komen.

De jury in New York veroordeelde de 67-jarige Weinstein voor verkrachting van actrice Jessica Mann en aanranding van Mimi Haley, een voormalig productie-assistent bij Weinstein’s bedrijf. Mann beschreef Weinstein tijdens de rechtszaak als een man met twee gezichten: charmant in het openbaar, maar beangstigend als je met hem samen was. Op een van de procesdagen raakte Mann bij haar getuigenis zo overstuur dat de rechter de zitting voortijdig beĆ«indigde.

Celstraf in het verschiet

Harvey Weinstein kan voor deze vergrijpen een maximale straf van 25 jaar krijgen. De rechter zal zijn precieze straf bepalen. Weinstein is wel vrijgesproken van drie zwaardere aanklachten die hem levenslang hadden kunnen opleveren. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om verkrachting met gebruikmaking van geweld of een wapen. De jury acht hem echter wel schuldig aan het dwingen tot seks onder dreiging van geweld. Daarbij stemden de vrouwen in kwestie uitdrukkelijk niet in met seksuele handelingen.

Overwinning #MeToo slachtoffers

De talrijke beschuldigingen tegen Weinstein gaan soms decennia terug en veel zaken zijn verjaard. Mede daarom wordt deze uitspraak als een grote doorbraak gezien.

De onthullingen over Weinstein waren een belangrijke factor bij het op gang komen van de #MeToo-beweging. Inmiddels hebben meer dan tachtig vrouwen hem beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Openbaar aanklager Cyrus Vance Jr., die de aanklacht in New York namens de slachtoffers indiende, spreekt over een “nieuwe dag” die aanbreekt. “Het is een nieuwe dag, omdat Harvey Weinstein eindelijk verantwoordelijk wordt gesteld voor de misdaden die hij heeft begaan. Weinstein is een verdorven, seksueel roofdier die zijn macht gebruikte om te bedreigen, te verkrachten, aan te randen en om zijn slachtoffers te vernederen en de mond te snoeren.”

Journalistiek onderzoek: She said

Het misbruik door Weinstein kwam aan licht naar aanleiding van grondig onderzoek van Jodi Kantor en Megan Twohey, twee journalisten van de New York Times. In het veelgeprezen boek She Said/Zij Zei deden de journalisten in 2019 uitgebreid verslag van hun zoektocht. Daaruit bleek onder meer dat er een patroon van misbruik zichtbaar was: Weinstein manipuleerde actrices en andere vrouwen door ze riante vooruitzichten te bieden in de filmindustrie. Hij ontbood ze op hotelkamers of in appartementen en dwong de vrouwen dan om seks met hem te hebben.

Met de uitspraak in New York zijn de rechtszaken tegen Weinstein nog niet ten einde. Hij moet ook nog terecht staan in Los Angeles voor zes aanklachten van seksueel misbruik en verkrachting.

Meer lezen van Opzij? Bestel dan direct de nieuwe Opzij of word abonnee.