Samen naar de kliniek – project abortusbuddy’s van start

Vanaf deze week kunnen ongewenst zwangere vrouwen in Rotterdam of Den Haag een abortusbuddy aanvragen, die met hen meegaat naar de kliniek.

Vrouwen die een afspraak hebben bij een abortuskliniek worden de afgelopen jaren steeds vaker lastig gevallen door demonstranten. Vorig jaar nog sprak een meerderheid van de Tweede Kamer zich uit voor de komst van bufferzones bij abortusklinieken om deze demonstranten op afstand te houden. Ook minister Hugo de Jonge pleitte destijds voor de bufferzones. Toch is hier een jaar later nog weinig van terecht gekomen en worden er nog steeds vrouwen lastig gevallen bij abortuscentra. Dat blijkt uit een rondgang van initiatiefnemers De Bovengrondse en het Humanistisch Verbond langs elf van de veertien abortusklinieken in Nederland.

Volgens de organisaties staan er bij vijf klinieken zelfs twee à drie keer per week demonstranten. “Bezoekers worden opgewacht of hun toegang tot de kliniek wordt bemoeilijkt. Ze worden aangesproken of nageroepen, bestookt met “woorden Gods” en krijgen folders en plastic embryo’s overhandigd,” aldus een van de kliniek-directeuren. De patiënten ondervinden last van de demonstraties. En dat is natuurlijk onacceptabel.

De Bovengrondse – een feministische ‘doe-tank’ – deed de oproep voor abortusbuddy’s in het voorjaar van 2019. De respons was overweldigend: ruim 3500 vrijwilligers hebben zich gemeld.

Voorlopig gaat het project alleen van start in Rotterdam en Den Haag. Als deze pilot een succes is, wordt het project vervolgens uitgerold in de rest van het land. Een goede training en strikte privacy-afspraken zijn onderdeel van het buddy-systeem.

Op dit moment is de organisatie niet op zoek naar meer buddy’s. Wel kun je het initiatief steunen met een donatie. Je kunt je ook uitspreken tegen intimidatie bij abortusklinieken door de petitie voor bufferzones te tekenen. 

Ongewenst zwanger en interesse in een buddy? Kijk voor meer info op de deze week gelanceerde website samennaardekliniek.nl.

Meer lezen van Opzij? Bestel de nieuwe editie dan direct online.