Voetbalvrouwen VS eisen 66 miljoen compensatie voor ongelijk loon

De eis van de voetbalvrouwen is onderdeel van een pakket documenten dat eind februari bij de rechtbank is ingediend. Daarmee zijn veel stukken, zoals loonafspraken, openbaar geworden. De arbeidsovereenkomsten van de mannelijke en vrouwelijke nationale elftallen tonen volgens de aanklagers een grote discrepantie in het salarisniveau en bonussen.

In een verklaring stelde U.S. Soccer dat deze verschillen de uitkomst zijn van de wezenlijk andere wensen van het vrouwelijk team. “Het nationale vrouwenelftal wordt anders betaald, omdat zij speciaal vroegen om een ander contract dan het mannenteam.” Volgens de organisatie kregen de vrouwen in eerste instantie hetzelfde contract aangeboden, maar wezen zij dit zelf af. “Zij gaven de voorkeur aan een uitgebreid pakket met extra benefits die het mannenteam niet heeft.” Het gaat dan om onder andere een gegarandeerd jaarsalaris, zorg- en tandarts verzekering, betaald zwangerschaps- en ouderschapsverlof, ontslagvergoeding, loondoorbetaling bij blessures en pensioenopbouw.

Molly Levinson, woordvoerder van de voetbalvrouwen, bestrijdt deze uitspraak van de USSF. “In de meest recente loononderhandeling zei USSF meerdere malen dat een gelijke beloning geen optie was”, zo laat ze weten. “USSF stelde een ‘pay to play structure’ voor, met over de hele linie minder loon. Bij elke wedstrijd – vriendelijk of competitief – kregen de voetbalvrouwen minder salaris dan de mannelijke spelers. Dit is de exacte definitie van genderdiscriminatie. Natuurlijk wezen de speelsters dit af.”

Megan Rapinoe kritisch over loongesprekken

De rechtszaak trekt wereldwijde belangstelling. Zeker sinds de Amerikaanse vrouwen in de zomer van 2019 opnieuw de wereldtitel pakten in Frankrijk. Fans in het publiek scandeerden toen al “ Equal Pay! Equal Pay!”

Onder de eind februari openbaar gemaakte documenten waren ook diverse persoonlijke verklaringen van speelsters. Megan Rapinoe – sterspeelster van het Amerikaanse vrouwenteam en FIFA’s speler van het jaar – getuigde op 16 januari. Zij vertelde dat Russell Sawyer, één van de advocaten van de USSF, tijdens een loongesprek in juni 2016 tegen haar zei dat de “markt-realiteit nu eenmaal zo is dat vrouwen het niet verdienen om hetzelfde salaris te krijgen als mannen.”

Oud-voorzitter USSF spreekt van duidelijke verschillen in niveau

De voorzitter van de USSF, Carlos Cordeiro, zei eerder in een verklaring dat het gebrek aan kansen voor vrouwelijke voetballers de oorzaak is van de huidige discussie. “Het feit dat het WK Vrouwenvoetval veel minder oplevert en dat de vrouwen minder betaald krijgen, is eerlijk gezegd een reflectie van een gebrek aan kansen. Vrouwenvoetbal krijgt buiten de Verenigde Staten niet dezelfde mate van respect als het mannenvoetbal.”

Oud-USSF-voorzitter Sunil Gulati zei in een verklaring op 17 december vorig jaar dat mensen wel zien dat er verschillen zijn. “Er is een duidelijk verschil, waar niet iedereen het over eens lijkt te zijn. Zeg ik dat vrouwenvoetbal minder aantrekkelijk of minder entertainend is? Nee, dat zeg ik niet. Zeg ik dat het van mindere kwaliteit is? Dat zeg ik niet. Maar ik zeg ook niet dat het mannen- en vrouwenvoetbal in termen van niveau – bijvoorbeeld snelheid of kracht – hetzelfde zijn. Ik denk dat de meeste mensen dat ook wel zien.”

De FIFA betaalt meer voor mannenvoetbal

Het Amerikaanse mannenelftal wist zich in 2018 niet te kwalificeren voor het WK Voetbal. Toch verdiende een Amerikaanse mannelijke voetballer die alle 16 kwalificatiewedstrijden speelde 179.375 dollar. Een vrouwelijke speler verdiende met de vijf WK-kwalificatiewedstrijden 52.500 dollar. Voor het spelen tijdens het toernooi zelf kwam daar 147.500 dollar bovenop. Dat bedrag is inclusief een 37.000 dollar bonus en 110.000 dollar voor het winnen van de titel in Frankrijk.

Toen de mannen zich kwalificeerden voor het WK in 2014, kreeg de gehele spelerspool bij elkaar echter 2 miljoen dollar betaald door de USSF. En elke speler verdiende 55.000 dollar voor het behalen van het toernooi en 5.500 dollar per wedstrijd. De spelerspool verdiende ook 175.000 dollar per punt in de groepsfase, een totaal van 700.000 dollar, plus 3,6 miljoen dollar voor het behalen van de achtste finales.

De USSF wijst er in haar verdediging op dat de ongelijkheid zich vooral manifesteert op internationaal niveau. Van de FIFA ontving de Amerikaanse voetbalfederatie 9 miljoen dollar toen de mannen in 2014 de tweede ronde van het WK haalden. Toen de vrouwen in zowel 2015 als 2019 het WK wonnen, betaalde de FIFA slechts 2 en 4 miljoen dollar.

De start van de rechtszaak staat gepland voor 5 mei 2020.

Meer lezen van Opzij? Bestel dan direct het nieuwe nummer.