7 topfilms voor tijdens de quarantaine…

In tijden van crisis en grote onzekerheid kan het soms fijn zijn je aandacht te verzetten. Even geen snel op elkaar volgende berichten over de verspreiding van het Corona-virus, maar jezelf een paar uurtjes verliezen in een goede film, heerlijk! Opzij zette een paar arthouse-toppers voor je op een rij…

1. BECOMING ASTRID (2018)

Dit mooie biografische drama over Astrid Lindgrens jonge jaren laat ons zien dat Pippi Langkous haar stoerheid niet van een vreemde heeft, want haar schepster kon er zelf ook wat van. Als vrijpostige tiener op het Zweedse platteland van de jaren twintig krijgt ze een baantje bij de lokale krant. Wanneer ze zwanger raakt van de getrouwde hoofdredacteur leidt dat uiteraard tot problemen, maar Astrid weet zich buitengewoon te handhaven.

2. SIR (2018)

De jonge weduwe Ratna werkt als huis-houdster bij Ashwin, een zoon van een rijke familie uit Mumbai. Hier zien we de harde realiteit van de Indiase kasten-maatschappij. De koppige Ratna laat zich daarentegen niet weerhouden door haar achtergrond en omgeving. Ze blijft hopen en hard werken voor een betere toekomst. Terwijl hun werelden samenkomen en de aantrekkingskracht tussen de twee overduidelijk is, lijkt een gelijkwaardig leven samen echter niet tot de mogelijkheden te behoren

3. WINTER’S BONE (2019)

De zeventienjarige Ree woont met haar jongere broer en zus en hun depressieve moeder in een afgelegen gebied in de Verenigde Staten. Nadat haar vader het huis van de familie als onderpand heeft gegeven om op borgtocht uit de gevangenis te komen, wordt hij vermist en dreigt de familie uit het huis gezet te worden. Ree gaat op zoek naar haar vader en komt in aanraking met illegale methamfetaminelaboratoria en ontdekt dat haar vader vermoord is. Genomineerd voor vier Oscars, waaronder beste film en beste actrice: Jennifer Lawrence op haar best

4. LA FILLE DE BREST (2016)

In een ziekenhuis in Brest ontdekt een longarts (Knudsen uit de Deense serie Borgen) een verband tussen een aantal sterfgevallen en een medicijn dat al dertig jaar op de markt is. Wanneer ze dit openbaar wil maken, wordt ze hevig tegengewerkt door de farmaceutische industrie. Dit op feiten gebaseerde drama wordt wel ‘de Franse Erin Brockovich’ genoemd.

5. FREEHELD (2015)

Waargebeurd sociaal-realistisch onrechtdrama. De lesbische politierechercheur Laurel en haar jongere vriendin Stacie dromen samen van huis, hond en honkbal kijken op de bank. Wat begint als liefdesverhaal verandert in een gayrechtendrama als Laurel ongeneeslijk ziek blijkt en Stacie – inmiddels haar geregistreerde partner – geen recht heeft op een partnerpensioen. Met Julianne Moore en Steve Carell, die voor een vrolijke noot zorgt als luidruchtige actievoerder.

6. THE EAGLE HUNTRESS (2016)

In deze prachtige documentaire volgen we Aisholpan, een dertienjarig meisje dat leeft als een nomade in Mongolië. Ze wordt in deze film op de voet gevolgd tijdens haar training om ‘adelaar-jager’ te worden: iemand die jaagt met behulp van een adelaar. Als het haar lukt wordt ze de eerste vrouwelijke adelaar-jager van haar familie, na twaalf generaties van mannelijke jagers met dezelfde specialiteit.

7. BAR BAHAR (2016)

Drie Palestijnse vrouwen delen een appartement in Tel Aviv. Jurist en feestbeest Laila, verborgen lesbienne dj Salma en Nour, een devote moslima met een wat naïeve kijk op de wereld. Het drietal heeft niet alleen te maken met wantrouwige Israëli’s, de vrouwen leven bovendien in een wereld waar mannen het doorgaans voor het zeggen hebben. Goed ontvangen speelfilmdebuut, maar de filmmaakster kreeg uit conservatieve hoek ook doodsbedreigingen en zelfs een fatwa over zich uitgesproken.

Alle films zijn online te bekijken via Cinemember.

Meer lezen van Opzij? Bestel dan direct het nieuwe nummer of neem een abonnement.