TV-tip: de slag om het vrouwenhart

Tot nu toe werd aangenomen dat een hartinfarct vooral een mannenzaak was, maar dagelijks sterven er 57 vrouwen aan hartfalen. Dat zijn er 5 meer dan mannen. Vrouwen blijken totaal andere klachten te hebben dan mannen, maar werden met hun symptomen jarenlang onvoldoende serieus genomen door cardiologen.

Een noodzakelijke cultuuromslag

Aan de hand van gesprekken met ervaringsdeskundigen en hartspecialisten probeert documentairemaker Hella de Jonge een weg te vinden naar een noodzakelijke cultuuromslag. Enkele jaren terug werd zij zelf ervaringsdeskundige, toen ze tot drie keer toe door verschillende specialisten werd weggestuurd. Haar klachten werden afgedaan als: ‘psychosomatisch’, terwijl later bleek dat haar kransslagaders toen al gevaarlijk waren dicht geslipt.

De gevolgen van het niet tijdig ingrijpen heeft zij verwerkt in de roman Hartschade, waarbij ze gebruik maakte o.a. de boeken van Opzij’s Invloedrijkste Vrouw 2019 Angela Maas (cardioloog in het Radboudumc). Maas is ook te zien in de documentaire.

Als een arts een jonge, vrouwelijke patiënt niet serieus neemt…

Het aangrijpende verhaal van de ongeneeslijk zieke Kitty Trepels van Mil (docent aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en patiënt in het Radboudumc) vormt een rode draad in deze documentaire. Ze heeft uitgezaaide kanker door nalatigheid van haar ex-huisarts. Door de ernstige bijwerkingen van de behandeling is ze ook hartpatiënt geworden.

Kitty wil zichzelf niet als patiënt zien en werkt inmiddels, ondanks haar wankele conditie, aan haar derde theaterprogramma over communicatie tussen patiënt-arts. Haar tweede soloprogramma heet Ik heb nog iets op mijn lever. Dit programma vertelde wat er gebeurt als een huisarts een jonge, vrouwelijke patiënt met een zwaar beladen oncologische familiegeschiedenis niet serieus neemt.

De documentaire van Hella de Jonge ‘De Slag om het Vrouwenhart’ is op 6 april te zien om 20:25 uur op NPO2 bij de VPRO. Zie hier voor een trailer van de documentaire.

%d bloggers liken dit: