Grande Belleza

Nu de musea vanaf 1 juni weer open zijn en we al die grote schoonheid weer live kunnen zien, is het de hoogste tijd voor een goed gesprek
– een zoomgesprek weliswaar – met Hendrikje Crebolder van
het Rijksmuseum, Judikje Kiers van het Amsterdam Museum en Annemiek Rens van het Drents Museum. Over de voortgang, de veiligheid, de uitgestelde tentoonstellingen, blockbusters en vrouwen. Vrouwen aan de muur en aan het stuur.

Eindelijk gaan de musea weer voorzichtig open. Hoe is het met jullie? Nog thuis aan de slag? 

Judikje: “Ik zit nu voorhet eerst na een aantal weken een hele dag op mijn kantoor. Wat toch heel, heel fijn is. En hier is redelijk wat reuring om me heen. Ze zijn aan het schoonmaken en alles aan het klaarmaken voor het openstellen voor bezoekers vanaf volgende week maandag. Dat is fijn om mee te maken.”

Hendrikje: “Zijn jullie vandaag begonnen met de online verkoop, of al vorige week?”

Judikje: “Vrijdag, einde van de dag. Het eerste kwartier kwamen er wel vijftig reserveringen binnen. De eerste – en dat vind ik dan superleuk – was Pauline Kruseman (oud-directeur Amsterdam Museum – red.). Dan denk ik (steekt duimen omhoog) dát is nog eens een voorganger!”H

Hendrikje: “Dat is solidariteit, hè?”

Judikje: “Een trouwe fan tot in de details, werkelijk. En bij jullie in Drenthe en in het Rijks? 

Hendrikje: “Wij zijn donderdag opengegaan met de online reserveringen voor Bernini- Caravaggio. Superhartverwarmend om te zien dat er inderdaad heel veel mensen zijn die zelfs op Instagram hun onlineticket laten zien.”

Judikje: “Haha, dat zag ik ook ja!”

Hendrikje: “De trouwe fans. Hele dagen zijn al volgeboekt en voor ons is het belangrijk, en voor iedereen denk ik, om vooral op een veilige en goede manier open te kunnen gaan. Maar ik kan niet wachten om dat publiek ook echt weer te ervaren. De kunst op zaal te zien is toch weer heel fijn in plaats van alleen maar digitaal. Ik denk dat onze tentoonstelling Caravaggio- Bernini een soort Grande Bellezza gaat beleven als er mensen om de beelden heen gaan dansen. Daar kijk ik enorm naar uit.”

Annemiek: “Wij zijn ook al even bezig om alle maatregelen te treffen. We hebben vorige week een testdag gehad met collega’s, waarbij we hebben gekeken hoe werkt dat nou eigenlijk om door zo’n museum rond te lopen op anderhalve meter? Daar zijn nog wat verbeterpunten uit voortgekomen, die op dit moment aangepakt worden. Maar wij kijken er ook ontzettend naar uit om weer open te gaan. Dit was zo’n rare periode! Die ook nog nooit was voorgekomen in de hele geschiedenis van het museum. Het Drents Museum bestaat sinds 1854 en we zijn er om het publiek onze collectie en onze tentoonstellingen te laten zien. Als dat niet kan, dan is dat natuurlijk verschrikkelijk.”

Dit is een fragment van een interview, geschreven door Fieke Tissink en Marianne Verhoeven. Het volledige stuk staat in het juni/juli 2020 nummer van OPZIJ. Koop hier het complete nummer.