‘Ik ben niet van de ene op de andere dag tussen de bombardementen in Aleppo beland, dat gaat geleidelijk.’

Ze deed verslag van conflicten in onder meer Birma, Oost-Timor, Irak en Syrië. Na bijna dertig jaar oorlogsjournalistiek komt Minka Nijhuis (1958) met een roman, gebaseerd op haar ervaringen, met de rake titel Gekkenwerk.

Ze interviewde Aung San Suu Kyi direct na haar vrijlating, deed tijdens de Irak-oorlog verslag vanuit het zwaar belegerde Fallujah en zocht in Aleppo tussen de bombardementen door naar de jonge mensen die de Syrische revolutie ooit waren begonnen. Na bijna dertig jaar oorlogsjournalistiek komt Minka Nijhuis nu met een roman, getiteld Gekkenwerk, gebaseerd op haar ervaringen.

“Ik vond dat het na al die jaren in het vak tijd was om het daar eens over te hebben,” zegt ze. “Omdat er zo veel mythevorming rond oorlogsjournalistiek bestaat – alsof dat een soort eredivisie van de buitenlandjournalistiek zou zijn. Het is met ontzag, verheerlijking en clichés omgeven, alsof wij allemaal stoere figuren zouden zijn, die nooit opgeven. Ik wilde een kijkje geven in de keuken, ook omdat mensen zich helemaal niet realiseren wat er allemaal nodig is voor de verhalen die zij in de krant lezen of waar ze wellicht achteloos aan voorbij bladeren.”

Dit is een fragment van een interview, geschreven door Renate van der Zee. Het volledige stuk staat in het juni/juli 2020 nummer van OPZIJ. Koop hier het complete nummer.

%d bloggers liken dit: