‘Het is ook niet voor niks dat de anti-vaccinatiebeweging in de VS is ontstaan, alleen omdat een ex-playboybunny zei dat vaccinaties autisme veroorzaakte.’

Al twintig jaar lang spant de Karin Slaughter (1971), beter bekend als de Queen of Crime, de kroon met haar bloedstollende thrillers. Ze houdt er een moordend tempo op na. Jaar na jaar publiceert ze bestseller na bestseller. Net als alle jaren hiervoor zou ze weer naar Nederland komen, maar ook haar trip werd door corona doorkruist. Maar Zora het kan, komt ze hier om haar trouwe fans weer te bezoeken. Haar jubileumjaar wordt gevierd met, hoe kan het ook anders, een boek over Will Trent en Sara Linton. Verzwegen is onverminderd spannend en brengt de lezers terug naar Grant Country, waar het twintig jaar geleden allemaal begon.

Wat jammer dat je juist in je jubileumjaar niet naar Nederland kunt komen! Nederlandse lezers zijn vanaf het begin al verknocht geweest aan je boeken. Hoe voelt het om juist dit jaar niet langs te kunnen komen?

“Ik vind het zelf ook heel jammer! Ik ga al vanaf het begin naar Nederland en Vlaanderen. Soms zelfs twee tot drie keer per jaar. Het is erg teleurstellend dat ik deze gelegenheid niet kan vieren in mijn carrière in twee landen die mijn carrière hebben gemaakt tot wat ze is. Ik ben teleurgesteld, maar ik hoop dat er een wonder zal gebeuren. Zodra ze zeggen dat het goed is om te gaan, ga ik.”

Zit je momenteel zelf in quarantaine?

“Ja en ik heb nog geluk, want ik werk thuis en het is gemakkelijk voor mij om thuis te blijven. Ik vind het fijn om alleen te zijn, dus voor mij valt het allemaal nog wel mee. Ik zou me anders voelen als ik mijn katten niet kon voeren en mijn hypotheek niet kon betalen. Ik vind het wel vreemd om te zien dat het een politiek ding is geworden.”

Hoe zie jij dat terug in je thuisstaat Georgia?

“Tja, je kent Georgia. Onze gouverneur is een idioot. Hij is een van de eerste mensen die zei: ‘Oké, quarantine is niet leuk dus laten we er maar gewoon mee stoppen.’ Gelukkig heeft toen een groot deel van de staat gezegd dat we dat mooi niet gaan doen. Maar je merkt wel dat de VS in politiek opzicht erg verdeeld is. Staten met Democratische gouverneurs volgen de wetenschap en staten met Republikeinse gouverneurs volgen de politiek. Ik denk dat dat in Nederland heel anders is. Het Nederlandse volk begrijpt en omarmt de wetenschap. Dat is heel anders in de VS, waar eigenlijk al sinds Ronald Reagan een enorme afname is in het vertrouwen in de overheid en in de wetenschap. Het is ook niet voor niks dat de anti-vaccinatiebeweging in de VS is ontstaan, alleen omdat een ex-playboybunny zei dat vaccinaties autisme veroorzaakte.”

Dit is een fragment van een interview, geschreven door Nina Klaassen. Het volledige stuk staat in het juni/juli 2020 nummer van OPZIJ. Koop hier het complete nummer.

%d bloggers liken dit: