Een pussy-grabber in het Witte Huis?

We leven in verwarrende tijden. Voor Amerikaanse feministen is dat niet minder het geval. Hadden zij – en wij – nog de hoop dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 voornamelijk zouden gaan om een sex offender uít het Witte Huis te krijgen; nu ligt de tegenkandidaat onder vuur vanwege hetzelfde gedrag.

Joe Biden – de gedoodverfde Democratische presidentskandidaat – ligt al enkele weken onder vuur vanwege beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Tara Reade, de vrouw die de beschuldigingen deed, is een oud-werknemer van Joe Biden. Ze werkte voor hem van 1992 tot 1993, toen Biden namens de staat Delaware in de Amerikaanse senaat zetelde.

Wat is er gebeurd? Reade zou naar eigen zeggen in 1993 de sporttas van Biden bij hem hebben afgeleverd in het Senaatsgebouw, waarna hij haar plotseling tegen de muur gedrukt zou hebben, zijn handen onder haar shirt en rok zou hebben geschoven, en haar zou hebben gepenetreerd met zijn vingers. Vervolgens zou hij hebben gefluisterd: “Zullen we ergens anders heen gaan?” gevolgd door een “Kom op, ze zeiden dat je me leuk vond,” toen Reade hem wegduwde. Voor de helderheid: feitelijk zou dit gaanom ongewenste penetratie van het lichaam. En dus om verkrachting.

Joe Biden ontkent de aantijgingen in alle toonaarden (“It never happened!”) en dat maakt het lastig voor de buitenwereld om over de zaak te oordelen. Zeker is dat de wereld sinds #MeToo blijvend is veranderd. Sinds de eerste schandalen rond filmproducent Harvey Weinstein in 2017 bekend werden, en vrouwen wereldwijd hun verhaal deden over hun ervaringen met seksueel grensoverschrijdend gedrag, misbruik en zelfs verkrachting, weten we als maatschappij dat dergelijk gedrag vaker voorkomt dan ons lief is. We spraken collectief af dat vrouwen die vertellen dat ze van ongewenste intimiteiten slachtoffer zijn geweest, in de eerste plaats onze steun verdienen, niet ons wantrouwen.

Dit is een fragment van een interview, geschreven door Marije van Rest. Het volledige stuk staat in het juni/juli 2020 nummer van OPZIJ. Koop hier het complete nummer.