Hoge Raad stemt tegen het beperken van abortus in de Amerikaanse staat Louisiana

De Hoge Raad in de Verenigde Staten heeft gisteren een uitspraak gedaan over de controversiële zaak June Medical Services V Russo, en daarmee het recht op abortus in de staat Louisiana beschermd. 

De beslissing was de eerste in zijn soort sinds de Hoge Raad een conservatieven meerderheid heeft en is daardoor toonaangevend voor hun aanpak van vergelijkbare zaken. De doorslaggevende stem kwam van de conservatieve rechter John Roberts die mee stemde met de progressieve rechters in de Raad. Hij refereerde hierbij naar een vergelijkbare beslissing die in 2016 in Texas in strijd met de grondwet werd verklaard. 

De zaak June Medical Services V Russo is tot stand gekomen in 2014 en dreigde drie abortusklinieken in Louisiana te sluiten. Daarmee zouden mensen in de southern state gemiddeld drie keer zo ver moeten reizen voor een veilige abortus. Dit zou de beschikbaarheid van de ingreep drastisch terugbrengen en voor veel mensen zelfs onmogelijk maken.

Tijdens de coronacrisis hebben acht staten – Alabama, Arkansas, Iowa, Louisiana, Ohio, Tennessee en West Virginia – geprobeerd het recht op abortus in te perken door de ingreep te presenteren als ‘optioneel’ tijdens de pandemie. 

De uitspraak is een tegenslag voor president Trump, die beloofd had te zorgen voor een conservatieve en anti-abortus Hoge Raad. 

%d bloggers liken dit: