Intiem terrorisme

Langzamerhand worden de coronamaatregelen versoepeld en krijgen we meer bewegingsvrijheid. Dat is ook goed nieuws voor de vrouwen die lijden onder huiselijk geweld, want daar viel tijdens de lockdown nog lastiger aan te ontsnappen dan onder normale omstandigheden het geval is. Wereldwijd zaten miljoenen vrouwen en meisjes wekenlang opgesloten in huis met mishandelende (stief-) vaders, echtgenoten, broers, neven et cetera.

Geen verrassing dat het huiselijk geweld en misbruik tijdens de coronacrisis is toegenomen. ‘Intiem terrorisme’ de term die experts wel gebruiken, is een reusachtig probleem waar volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maar liefst een op de drie vrouwen in haar leven mee te maken krijgt. Terwijl sommige vrouwen zich veiliger voelen naarmate ze hun huis vaker kunnen verlaten nu de coronacrisis over het hoogtepunt heen lijkt, geldt dat lang niet voor iedere vrouw. Shirin Musa van de NGO Femmes for Freedom, vertelt dat duizenden vrouwen in Nederland sowieso de deur niet uit mogen. ‘Het zijn vaak huwelijksmigrantes die onder dwang binnenshuis moeten blijven en nooit van het mooie weer kunnen genieten, virus of niet.

Een van deze zogenaamde ‘verborgen vrouwen’ was de Pakistaanse Yasmeen, die in 2009 naar Rotterdam emigreerde om met een verre neef te trouwen. Eenmaal in Nederland, werd zij door hem en haar schoonouders als huisslaaf uitgebuit en geterroriseerd; ze werd geslagen, haar lange haren werden afgeknipt, ze kreeg geen huissleutel, haar kinderen werden bij haar weggehouden, en ze mocht alleen de straat op om de vuilniszakken buiten te zetten. Met een klacht over haar lot bij de politie, tekende Yasmeen haar doodsvonnis. Haar man Adeel Dad, besloot volgens velen de ‘familie-eer’ te redden, en wurgde de 25-jarige moeder van zijn twee kinderen. Maar de rechter achtte voorbedachte rade niet bewezen en veroordeelde hem in 2016 tot tien jaar cel. Taxichauffeur Dad was destijds 27 jaar en toonde in de rechtszaal geen spoor van berouw. Het zou daarom zomaar eens kunnen dat deze moordenaar na zijn vrijlating een nieuwe bruid uit Pakistan laat overkomen en dat de geschiedenis zich herhaalt.

Dit is een fragment van een stuk, geschreven door Alies Pegtel. Het volledige stuk staat in het juni/juli 2020 nummer van OPZIJ. Koop hier het complete nummer.