VN-rapporteur vraagt om meer aandacht voor Nederlands koloniaal verleden in het onderwijs

Speciaal rapporteur naar de Verenigde Naties Tendayi Achiume presenteert vandaag haar rapport over de Nederlandse aanpak van racisme en discriminatie.

Hoewel Achiume te spreken is over de wettelijke gelijkheid in Nederland, is er volgens haar nog veel vooruitgang te boeken in het onderwijs. Zo moet er in de klas meer aandacht geschonken worden aan het Nederlandse koloniale verleden en de Nederlandse slavernijgeschiedenis. 

“Dat gaat niet alleen om begrip van de manieren waarop mensen van Afrikaanse komaf en andere groepen bijgedragen hebben aan het bouwen van Nederland, maar ook om benadrukken dat witte Nederlanders geprofiteerd hebben van uitbuiting van deze groepen.”

Achiume is sinds 2017 speciaal rapporteur voor de Verenigde Naties en richt zich daarbij op hedendaags racisme, discriminatie, xenofobie en andere vormen van onverdraagzaamheid.