Dijkstra (D66) dient wetsvoorstel Voltooid Leven in bij de Kamer

Pia Dijkstra dient vandaag haar wetsvoorstel Voltooid Leven in bij de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel, dat euthanasie voor ouderen die hun leven voltooid achten mogelijk maakt, is al sinds 2017 een struikelblok voor coalitiepartners CDA en ChristenUnie. 

Momenteel is euthanasie alleen mogelijk voor ouderen die ondragelijk en uitzichtloos lijden. Dijkstra’s voorstel zou vrijwillige levensbeëindiging onder begeleiding van een arts voor meer mensen toegankelijk maken. 

Dijkstra stelt een traject voor waarbij ouderen en hun families bij worden gestaan door een levenseindebegeleider. ‘‘Zo’n traject duurt minstens een paar maanden. Als blijkt dat het leven voor de oudere voltooid is, en dat andere hulp niet gewenst is, dan is het zelfgekozen levenseinde een optie.”