DAMN, HONEY: ‘Het bodyshame seizoen is weer geopend!’

Nydia van Voorthuizen en Marie Lotte Hagen, de oprichters van feministisch platform DAMN, HONEY, zijn er al járen klaar mee: bodyshaming. Het bekritiseren van het lichaam. Een artikel op LINDA.nl met tips over hoe je je lichaam dunner kunt laten lijken dankzij make-up, schoot daarom compleet in het verkeerde keelgat. Als tegenreactie startte DAMN, HONEY een bodyshamevrije zwemclub. OPZIJ sprak Nydia van Voorthuizen over de rol van de media, het schoonheidsideaal anno 2020 en waarom ze is gestopt met zelfhaten voor de spiegel.

‘Strak in bikini? Zeg maar dag dieet en halló lichaamsmake- up.’ Echt iets voor jullie?

“Ik dacht eerst dat het een grap was en dat ik een artikel van De Speld
aan het lezen was. Ik was aan het wachten op de clue, maar die kwam niet. De bodyshaming droop ervanaf. Nou, is daar niks nieuws aan, maar dit artikel op Linda.nl spande de kroon. Het was niet subtiel, maar in your face. Overigens is subtiele bodyshaming in artikelen ook heel kwalijk.
“Kijk, ik begrijp dat je als mode- en beautyplatform misschien een stuk wilt schrijven over dit fenomeen. Be my guest als je als platform aandacht wilt besteden aan iets dat nú gebeurt. Maar dan had de insteek had moeten zijn: ‘Wat wij als beautyplatform nú weer zijn tegengekomen…’ Maar dat was absoluut niet de invalshoek van dit artikel.

Vervolgens maakten jullie
een statement in badpak op Instagram naar aanleiding
van het artikel. Het bijschrift: “Het bodyshame-seizoen is weer geopend!” Dat riep veel strijdlustige reacties op van vrouwen, die foto’s van zichzelf in bikini deelden.

“Waarna de hoofdredacteur van LINDA.nl ons belde. We vroegen haar
hoe zoiets kon gebeuren. Het was een samenloop van omstandigheden
waardoor dit artikel erdoorheen is geglipt, zo vertelde ze. Ze benadrukte dat ze bij LINDA juist bewust met bodypositiviteit bezig zijn. Natuurlijk snap ik dat mensen fouten maken. Ik blijf het alleen vreemd vinden dat niemand voor publicatie aan de bel heeft getrokken. Overigens hebben we nooit tegen onze volgers gezegd: ga LINDA shamen. Dat kwam echt vanuit onze volgers zelf, omdat ze zó klaar zijn met deze shit.”

De ene na de andere vrouw verscheen trots in bad-outfit
op Instagram. Wat deden al die bodypositieve reacties met je? 

“Wij werden oprecht heel emotioneel van de foto’s die mensen naar ons stuurden als reactie. We kregen berichten van vrouwen die schreven: ik heb al tien jaar geen bikini meer gedragen, maar nu durf ik het wel. Als je dat voor elkaar kunt krijgen, dan is dat prachtig. Onzekerheid is een verdienmodel dat al jaren wordt toegepast. We zijn eraan gewend geraakt. Maar dat moet afgelopen zijn.”

Dit is een fragment van een interview, geschreven door Noémi Prent. Het volledige stuk staat in het augustus/september 2020 nummer van OPZIJ. Koop hier het complete nummer.