OPZIJ: Literatuur

Dit jaar vooralsnog geen OPZIJ Literatuurprijs, corona gooide ook bij ons roet in het eten. Toch hebben wij ons, net als de rest van Nederland, tijdens de intelligente lockdown helemaal suf gelezen. Je moet wat als de theaters en bioscopen dicht zijn en contact met anderen tot een minimum beperkt moeten blijven. Samen met een aantal winnaars van de OPZIJ Literatuurprijs, oud- hoofdredacteuren en de huidige en voormalige Meest Invloedrijke Vrouwen kijken wij terug op de boeken die hen het meest hebben geraakt het afgelopen jaar. Én de boeken die ze niet hebben uitgelezen, het is immers niet altijd meteen raak wanneer het aankomt op boeken.

Hedy d’Ancona, medeoprichter en oud-hoofdredacteur van OPZIJ, vertelt over haar liefde voor biografieën, die een mooie kijk in het leven bieden van bijzondere mensen en de samenleving die hen vormde. Winnaar van de OPZIJ Literatuurprijs 2018, Etchica Voorn, ook onze trouwe columnist, legt ons uit waarom ze weleens een goed glas wijn zou willen drinken met de legendarische Maya Angelou. Hanna Bervoets, tevens schrijver van het Boekenweekgeschenk in 2021, legt ons uit waarom ze als enige van haar vrienden nog een papieren krant ontvangt. Lilianne Ploumen praat over #MeToo, en waarom She Said van Jodi Kantor en Megan Twohey haar favoriete boek van het afgelopen jaar was. En natuurlijk over haar voorzitterschap van de Libris Literatuurprijs. Dus ditmaal van ons geen lijstjes en een nummer één, maar een mooie reeks interviews met tal van mooie boeken om naar uit te kijken, op terug te blikken en in verder te lezen.

Dit is een fragment, geschreven door Lisette Alberti. Het volledige stuk staat in het augustus/september 2020 nummer van OPZIJ. Koop hier het complete nummer.