Gezinsleden apart verzekeren meestal beter en (waarschijnlijk) goedkoper

Branded content

Of je nu samenwoont of al kinderen hebt, een zorgverzekering voor het gezin klinkt aantrekkelijk. ‘Gemakkelijk samen in één keer verzekerd zijn bij 1 zorgverzekeraar’, is dan het algemene gedachtegoed. Wat men echter vaak vergeet is het doel van de zorgverzekering, namelijk te voorzien in de zorgbehoefte van de verzekerde(n). Bij een gezinspolis wordt vaak niet in die behoefte voorzien. Bovendien is zo’n polis nog onnodig duur ook. In dit artikel meer over de gezinspolis, en waarom het ook ook voor jou beter is om gezinsleden apart te verzekeren.

Gezinspolis

De meeste gezinnen willen voor de zorg graag verzekerd zijn bij 1 verzekeraar. Deze keuze wordt doorgaans gemaakt voor enerzijds overzichtelijkheid, en anderzijds gemak. Daarbij denkt men ook wel eens dat zo’n gezinsverzekering goed en uitgebreid is. Dit is echter vaak slechts ten dele waar.Een aanvullende verzekering voor gezinnen biedt voor -doorgaans- een vast tarief (per volwassene) een pakket aan dekkingen vergoedingen voor het hele gezin.

Kinderen zijn, tot hun 18e levensjaar, meeverzekerd op de polis van een van de ouders. Ook bij een gezinspolis. Hierbij gelden dan de vergoedingen die de ouder ook heeft, zowel vanuit de basisverzekering als vanuit de aanvullende verzekering. Daarom worden kinderen meestal toegevoegd aan de polis van de ouder die het meest uitgebreid verzekerd is. Als het op zorgbehoeften van kinderen aankomt, vormen de dekkingen rondom orthodontie, fysiotherapie en tandzorg de voornaamste aandachtsgebieden.

Zorgbehoefte van het individu

Bij de keuze voor een zorgverzekering, is het belangrijkste advies dat de verzekering moet passen bij de zorgbehoefte. Heb je bijvoorbeeld last van je spieren en/of gewrichten? Dan is de kans groot dat je behoefte hebt aan fysiotherapie. Bij het vergelijken van zorgverzekeringen kies of filter je in dat geval op verzekeringspakketten waar fysiotherapie (uitgebreid) in is opgenomen. Heb je zo’n pakket gevonden en wil je deze in een gezinspolis afsluiten? Dan krijgt je partner (en kinderen) ook uitgebreide fysio-dekking, met de bijbehorende premie. Maar als je partner geen fysiotherapie nodig heeft, betaalt hij of zij hier dus onnodig premie voor. Zonde geld.

Individueel vergelijken loont

Heb je een gezin en wil je zorgverzekeringen vergelijken? Doe dit dan sowieso altijd beide (eerst) op individuele basis, naar zorgwensen en -behoeften. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en bijbehorende premies. Mocht je dan alsnog willen kijken naar gezinspolissen, dan kun je dit alsnog -weloverwogen- vergelijken en besluiten. Wil je meer tips en adviezen? Bekijk dan de zorgvergelijker 2021 van Independer.nl.

%d bloggers liken dit: