Etchica Voorn: Kunta Kinte

De antiracisme- demonstranten brachten op de Dam in praktijk wat onze koning op datzelfde plein hun stoer had voorgehouden: niet wegkijken, niet goedpraten, niet apart zetten, niet normaal maken wat niet normaal is. De aanleiding was van een verstikkende triestheid, de gewelddadige dood van George Floyd. De explosieve uiting het gevolg van het jarenlang incasseren van discriminatie, onderdrukking, stigmatisering en uitsluiting.

‘De Dam’ was de eerste demonstratie in de indrukwekkende wave die volgde. Jong, oud, zwart, wit en alle mogelijke tusseninners demonstreerden van Groningen tot Maastricht met de boodschap dat racisme en politiegeweld moet stoppen. Niet meer wegkijken.
In de Amsterdamse Bijlmer stond ik in de menigte en luisterde naar toespraken waar ik het beurtelings warm en koud van kreeg. Met z’n tienduizenden riepen we Black Lives Matter, onze ogen schitterden boven de kleurige mondkapjes.

Dit is een fragment van de column van Etchica Voorn. Het volledige stuk staat in het augustus/september 2020 nummer van OPZIJ. Koop hier het complete nummer.