Ademloos

De naam Valeria Golino (1965) zal misschien niet bij iedereen gelijk een hele reeks aan films oproepen, maar wij zijn al sinds 1988 fan toen ze als de Italiaanse vriendin van Tom Cruise probeerde hem nog enige warmte en empathie bij te brengen in de zorg om zijn autistische broer Dustin Hoffman. Een carrière die in Hollywood plots goed begon, maar na comedy’s als Hot Shots! en Hot Shots! part II met Charlie Sheen hield Valeria het zelf al snel voor gezien en ging terug naar haar geboorteland. Met als resultaat een geweldig mooie reeks Italiaanse films met voor ons als absoluut hoogtepunt Respiro, oftewel Adem.

Valeria Golino werd geboren op 22 oktober 1965 in Napels, Italië, als dochter van een Italiaanse vader, een leraar Duits, en een Griekse moe- der, die een kunstenaar was. Haar ouders gingen uit elkaar toen ze nog jong was. Terwijl haar moeder zich in Athene, vestigde, bleef haar vader in Italië, het geweldige Sorrento. Toen ze een meisje was, nam haar moeder haar regelmatig mee naar de bioscoop en al snel raakte ze geïnte- resseerd in films. Desondanks dacht ze er nooit aan om een filmcarrière na te jagen voordat ze haar eerste film maakte. In plaats daarvan wilde ze cardioloog worden. Misschien kwam haar medische belangstelling wel door het feit dat ze op 11-jarige leeftijd werd gediagnosticeerd met scoliose en vijf jaar lang met een stalen staaf in haar rug heeft gelopen.

Dit is een fragment. Het volledige stuk staat in het augustus/september 2020 nummer van OPZIJ. Koop hier het complete nummer.