Editorial: Evenwicht

Midden in de coronacrisis was er opeens aandacht voor een heel andere crisis. En wel een die al zo lang duurt, dat je eigenlijk niet eens van een crisis zou mogen spreken, maar iets dat institutioneel fout is. Inderdaad, het racisme dat als een kankergezwel voortwoekert en zo moeilijk te bestrijden is.

Een van onze redacteuren belde me en stelde voor om een volledig zwart nummer te maken. Het duurde maar een paar seconden voor ik deze suggestie verwierp. Hoezo? Discriminatie en uitsluiting zijn de onderwerpen waar het bij OPZIJ altijd om gaat, al bijna vijftig jaar. Wij blijven stug doen waar we in de jaren zeventig mee zijn begonnen. En opeens een volledig zwart nummer is als een foto in bikini op je cover. En voor de duidelijkheid: we zijn nergens tegen, we houden alleen niet van deugpronken. Daar schreven we al eerder over. Er moet altíjd een goede mix zijn: van vrouwen en mannen, van gekleurd en wit, van vol en slank, van jong en oud.

Dit is een fragment van de editorial door Marianne Verhoeven. Het volledige stuk staat in het augustus/september 2020 nummer van OPZIJ. Koop hier het complete nummer.