Stichting Meld Islamofobie: boerkaverbod leidt tot islamofobie

Het boerkaverbod leidt tot toegenomen islamofobie, meldt Stichting Meld Islamfobie. De wet Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding is sinds augustus 2019 van kracht en betekent dat het dragen van nikab en boerka niet meer mag. Stichiting Meld Islamofobie roept de Tweede Kamer op om de wet vervroegd te evalueren, iets wat normaal gesproken pas na vier jaar gebeurt. 

In het NOS Radio 1 Journaal zegt Ibtissam Abaaziz van Stichting Meld Islamofobie: “Het zijn trieste verhalen die we binnenkrijgen. Hoe doel van de wet is het bevorderen van de veiligheid en communicatie, maar we zien dat het tegendeel gebeurt. Er worden mensen op straat uitgescholden en fysiek aangevallen. De wet wordt aangegrepen om islamofobie te uiten. We zien ook dat vrouwen die geen gezichtssluier dragen, maar een hoofddoek, het slachtoffer worden. “

In Nederland zijn tussen de 200 en 400 vrouwen die een nikab of boerka dragen.