Battleground States

De presidentsverkiezing in de VS neemt steeds vreemdere wendingen. De totale chaos in het land met meer dan 200.000 doden als gevolg van Covid19, de president en zijn vrouw die dit ‘volstrekt ongevaarlijke’ virus inmiddels ook hebben opgelopen, de opvolging van Ruth Bader Ginsburg, het volkomen uit de hand gelopen debat Biden-Trump, we kunnen alleen maar in verbazing en afgrijzen afwachten wat het resultaat zal van de verkiezingen. De peilingen worden overal nauwlettend gevolgd. Maar toch, die nationale peilingen zeggen in de Verenigde Staten niet zo veel. Bij de presidentsverkiezingen draait namelijk alles om kiesmannen (electoral votes), waarbij een ‘winner takes all’ principe geldt. De kandidaat die in een staat meer dan 50 procent van de stemmen behaalt, krijgt álle kiesmannen van die staat en een presidentskandidaat heeft in totaal 270 kiesmannen nodig om te winnen. In veel staten is dat helemaal geen spannende strijd. De 55 kiesmannen van Californië gaan bijvoorbeeld altijd naar de Democraten. Maar in andere staten is de race vaak wèl spannend en doen zich in korte tijd soms grote veranderingen voor. Welke ‘battleground states’ kunnen in 2020 het verschil gaan maken?

%d bloggers liken dit: