Ellen Deckwitz: Dit gaat niet over grasmaaien

De schrijfster en dichteres Ellen Deckwitz maakt in haar nieuwe boek Dit gaat niet over grasmaaien duidelijk waarom poëzie wél iets is voor jou. Ze legt in het boek uit hoe poëzie je kan helpen om jezelf te begrijpen, waarom het helpt om te praten, waarom we massaal gedichten schrijven tijdens de coronacrisis en na andere rampen en hoe poëzie je een betere geliefde maakt.

Hoe kwam je op het idee deze handleiding voor het lezen van poëzie te schrijven? 

“Ik kreeg altijd veel mensen op mij af die zeiden dat ze gedichten niet snappen en zich afvroegen of er bepaalde spelregels zijn om poëzie te lezen. In 2016 schreef ik het boek Olijven moet je leren lezen, een cursus om te genieten van poëzie en het beter te begrijpen, maar ook na dit boek waren er veel mensen met vragen over poëzie. Sommigen vroegen zich af of ze literatuurwetenschap gestudeerd moeten hebben om gedichten echt te kunnen begrijpen. Dit inspireerde mij om het boek Dit gaat niet over grasmaaien te schrijven.” 

Zijn het vooral jongeren die moeite hebben met poëzie? 

“Nee, mensen van alle leeftijden begrijpen poëzie niet of denken dat het niets voor hen is. Van middelbaar scholieren hoor ik vaak dat ze bang zijn om te duiden, dat er docenten zijn geweest die iedere interpretatie meteen de grond inboorden. Dit is niet goed voor hun zelfvertrouwen en schrikt hen natuurlijk af om zich ooit nog te verdiepen in poëzie.”

Dit is een fragment van een stuk. Het volledige stuk staat in het oktober/november 2020 nummer van OPZIJ. Koop hier het complete nummer.