Bezorgde macho

Zeg je Genua, dan zeg je Ilja Leonard Pfeiffer. OPZIJ ontmoette de Grand Hotel Europa-auteur op ‘zijn’ Piazza delle Erbe, voor een gesprek over de vrouwen in zijn leven – zoals zijn moeder, zijn partner Stella en Ellen ten Damme – maar ook over Italiaanse gewoonten, toerisme en taaie taalkwesties. Vlak voor het interview liep Pfeijffer FvD-leider Thierry Baudet tegen het lijf, die hem uitnodigde aan zijn tafel. Maar ja, er stond een afspraak met OPZIJ. “Te mooi om waar te zijn. Hij is in wezen een fascist, racist en anti-feminist. Ik denk dat het best gezellig met hem had kunnen zijn, zolang het niet over politiek was gegaan.”

Hoe kijk je terug op jouw aflevering bij Zomergasten, afgelopen augustus?

“Het is om te beginnen een grote eer om voor Zomergasten te worden uitgenodigd. Het is tenslotte een legendarisch programma, misschien wel het enige echt legendarische programma. Het is een luxe om de tijd te hebben om enige diepgang te bewerkstelligen en om je omringd te weten door zoveel professionaliteit. Ik was vooral onder de indruk van Roos van Ees, mijn redactrice, met wie ik enkele maanden tamelijk intensief heb mogen samenwerken om de uitzending vorm te geven. Het plezier duurde voor mij dus aanzienlijk langer dan die drie uur die live op televisie te zien waren. Ik was ook onder de indruk van de impact die dat programma heeft. In de dagen daarna had iedereen het erover. Dat geeft je het plezierige gevoel dat je het niet allemaal voor niets hebt gedaan.”

En nu weer terug in Genua, hoe gaat het hier, post-lockdown?

“Wij zaten 68 dagen opgesloten in huis en mochten alleen naar buiten voor de noodzakelijke boodschappen. Het was echt uitgestorven op straat en er heerste angst. Dat is nu niet meer zo, maar je kunt ook niet zeggen dat het normaal is.”

Het Italiaanse toerisme is deze zomer flink stilgevallen.

“Italië is heel zwaar getroffen door de pandemie. Het economisch effect ervan moet eigenlijk nog komen. Toerisme is belangrijk voor Italië. De coronacrisis is een enorme economische schadepost geworden. De crisis heeft aangetoond dat het niet zozeer een probleem is dat er geen toeristen komen, maar dat er geen alternatief is voor toerisme.”

Italië heeft geen plan B.

“Nee, eigenlijk niet. Het is tijd dat daarover wordt nagedacht. Italië moet zichzelf opnieuw uitvinden en dat geldt in zekere zin voor heel Europa.”

Dit is een fragment van een stuk, geschreven door Noémi Prent. Het volledige stuk staat in het oktober/november 2020 nummer van OPZIJ. Koop hier het complete nummer.