Column Sheila Sitalsing: “Zeg nooit Flower Power”

Duizenden Wit-Russische vrouwen liepen in lange slierten door de straten, ze waren in het wit met rood gekleed, ze hadden eisen, ze werden gearresteerd, ze vormden menselijke ketenen. Ze kwamen laten zien dat ze de woorden van hun dictator – “Onze grondwet geeft de president zoveel macht, dat het zelfs voor een man moeilijk is die last te dragen. Een vrouw zou eronder bezwijken.” – gezwets van een dronken aardbei vonden. Ze werden uit elkaar geslagen, ze kwamen terug, het ging lang door.

De wereldpers was dol op de beelden, want een demonstratie is maar een demonstratie, maar als er vrouwen met bloemen mee zijn gemoeid die vrouwelijke oppositieleiders komen ondersteunen, kun je alle poëtische registers opentrekken. Dan gaat het in de verslaggeving over ‘de vrouwenrevolte’, vallen er mijmeringen te lezen over ‘de zachte krachten’ die het mannelijke kwaad proberen te overwinnen.

Dit is een fragment van de column van Sheila Sitalsing. Het volledige stuk staat in het oktober/november 2020 nummer van OPZIJ. Koop hier het complete nummer.