De Bovengrondse lanceert nieuwe campagne Abortus Redt Levens

In ons augustus/september 2020 nummer schreef arts en ethicus Shona Kalkman over de noodzaak van een nieuw, positiever perspectief op abortus.

“Sinds 1984, toen abortus in Nederland met veel commotie werd gelegaliseerd, zijn de gemoederen rond dit onderwerp nooit bedaard.” luidde de inleiding. “Integendeel. Wat opvalt, is dat we alleen lezen over persoonlijke verhalen van twijfel, schaamte, rouw en schuld. Maar geeft dat de werkelijkheid wel goed weer? De Turnaway Study, het grootscheepse onderzoek van de Universiteit van Californië in San Francisco, suggereert van niet. Shona Kalkman wijst ons op het gevaar van eenzijdige verhalen en de gevolgen hiervan voor de toegankelijkheid van abortus.”

Onder ditzelfde mom, lanceerde De Bovengrondse deze week hun nieuwe campagne getiteld Abortus Redt Levens. Daarmee vraagt de feministische actiegroep aandacht voor een objectiever, positiever en liefdevoller verhaal over abortus. De campagne is gelanceerd in dezelfde week waarin Stichting Platform Zorg voor Leven de grootschalige anti-abortus ‘Week van het leven’ organiseert.

Op hun website schrijft De Bovengrondse: “De anti-abortuslobby beïnvloedt anno 2020 nog te veel hoe Nederland denkt over abortus. Zowel in de politiek, als voor de deur van klinieken en online klinkt een georganiseerd anti-keuze geluid, dat onjuiste informatie verspreidt. Dit voedt misverstanden over mensen die voor abortus kiezen. Die zouden egoïstisch zijn en hun hele leven last hebben van het afbreken van hun ongewenste zwangerschap. Wetenschappelijk onderzoek laat echter zien dat het merendeel achter hun besluit staat, géén spijt krijgt en dat opluchting de meest voorkomende emotie na een abortus is. Dus: het is tijd voor een ander verhaal.”

Onderteken hier het manifest.

In het augustus/september 2020 nummer schreef Shona Klakman over een positievere blik op abortus. In het oktober/november 2019 nummer spraken wij met De Bovengrondse. Hier kan je beide stukken terugvinden.