Cate Blanchett in Mrs. America: geschiedschrijving waar het plezier vanaf spat

De Australische acteur Cate Blanchett (1969) heeft een complete verzameling Oscars, Bafta’s en Golden Globes verzameld voor haar rollen in onder andere Elizabeth, Blue Jasmine en Aviator. Maar we schrijven niet voor niets ‘acteur’, want zo wil ze worden betiteld.

De acteur is één van de voorvechters van de Time’s Up movement tegen seksuele intimidatie, de in Hollywood opgerichte maar inmiddels wereldwijd actieve organisatie voor een toekomst waarin niemand op het werk wordt lastiggevallen of gediscrimineerd, en die tot stand is gekomen na de schandalen rondom Harvey Weinstein en de #metoo beweging. Cate vertelde dat zij ook lastig is gevallen door Harvey Weinstein. Cate is uitgesproken feminist en zeker in dat licht is het bijzonder dat zij niet alleen de hoofdrol heeft, maar een van de co-producers is van Mrs. America, de nieuwe op ware gebeurtenissen gebaseerde tv-serie, die op Ziggo te zien is. Blanchett is fenomenaal in haar rol als de oer-conservatieve Phyllis Schlafly, aanvoerder van de ‘Stop ERA’-campagne, de Equal Rights Amendment. De negen afleveringen geven ons een stuk geschiedschrijving waar het plezier vanaf spat. Niet in het minst vanwege de aankleding en de sfeer van deze serie. Mrs. America is zowel een verhaal over tegenpolen als over zusterschap.

Dit is een fragment. Het volledige stuk staat in het oktober/november 2020 nummer van OPZIJ. Koop hier het complete nummer.

%d bloggers liken dit: