Homo- en biseksuele mannen mogen bloedplasma gaan doneren

Bloedbank Sanquin gaat hun regels aangepassen waardoor mannen die seksueel contact hebben gehad met andere mannen ook bloedplasma mogen gaan doneren. Dat mocht eerder nog niet van de plasmaverwerkende industrie omdat deze groep een ‘verhoogd risico’ zouden hebben op infecties die door bloed overdraagbaar zijn. Belangenorganisatie COC vraagt al jaren aandacht voor de discriminatie bij bloeddonatie van homo- en biseksuele mannen. 

De bloedbank gaat vandaag overleggen met het COC en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de precieze regels. Sanquin wil dat de donatie-eisen voor bloed en bloedplasma hetzelfde gaan worden. Bloed mocht namelijk al wel gedoneerd worden, maar pas vier maanden na het laatste seksuele contact met andere mannen. Dit vindt het COC niet terecht. 

De antistoffen in boedplasma zijn moeilijk na te maken en daarom is er een grote vraag naar. Door vooruitgang in de industrie kunnen virussen nu beter uit het plasma gehaald worden. 

%d bloggers liken dit: