Winnaar categorie Cultuur Top 100 Meest Invloedrijke Vrouwen 2020: Naomi Pieter


Naomie Pieter (30), choreograaf, activist: kick-out zwarte piet, Black Lives Matter Nederland, Black Queer & Trans Resistance NL, is de winnaar van de Top 100 Meest Invloedrijke Vrouwen 2020 in de categorie cultuur.

“Ik heb de zwarte identiteit niet bedacht. Het is de wereld die mij zwart maakt. We zijn allemaal racialized, tot ras gemaakt.’(NRC) Performancekunstenaar, queer, maar vooral activist Naomie Pieter zet zich al jaren in voor de zwarte gemeenschap in Nederland. Ze is medeoprichter van ‘Black Queer & Trans Resistance NL’, dat ijvert voor de rechten van zwarte queers en transgenders, de organisatie die nauw betrokken is bij de organisatie van de Black Lives Matter-protesten die in het hele land plaatsvinden. Ze is ook een van de woordvoerders van Kick Out Zwarte Piet en organiseert onder de naam ‘Pon di Pride’ evenementen voor de LHBTIQ+ gemeenschap. Zo organiseerde Naomie op 25 juli 2020 de eerste black Pride in Amsterdam. Naomie over de Black Lives Matter-demonstratie op de Dam in Amsterdam: “Het voelde alsof het heden, het verleden en de toekomst samenvielen. Het verleden werd gehoord op een historische plek die door kolonisatie van andere landen is gebouwd, bijvoorbeeld door mijn voorouders uit Curaçao. Iets verder, op korte afstand van de Dam, is de Beurs van Berlage, waar aandelen en tot slaaf gemaakte mensen werden verhandeld. Te midden van zoveel geschiedenis stonden wij daar ineens met duizenden mensen, zwarte en witte, te demonstreren – dat gaf me hoop voor de toekomst. Het was een kantelpunt, het begin van nieuwe gesprekken, en wij hebben daaraan bijgedragen”. (NPO3)

De overige winnaars in de categorie cultuur, op alfabetische volgorde:

Cathelijne Broers (1968), directeur Prins Bernard Cultuurfonds

Rineke Dijkstra (1959), fotograaf

Lidewij Edelkoort (1950), trendforecaster

Tabitha Foen-A-Foe (1992), zangeres, songwriter

Jacqueline Grandjean (1968), directeur/curator Oude Kerk

Sandra den Hamer (1959), directeur filmmuseum Eye, lid jury Prins Claus Fonds

Iris van Herpen (1984), modeontwerpster

Judikje Kiers (1962), directeur Amsterdam Museum

Marieke Lucas Rijneveld (1991), schrijver en dichter

Dit is een fragment van de Top 100. De volledige lijst staat in het december/januari 2021 nummer van OPZIJ. Koop hier het complete papieren nummer. Of, als u het nummer digitaal wilt lezen, klik dan hier

%d bloggers liken dit: